Έρευνα για τις τιμές προϊόντων

Το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε την έρευνα τιμών που έγινε σε προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση κατά την πασχαλινή περίοδο.

Το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε την έρευνα τιμών που έγινε σε προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση κατά την πασχαλινή περίοδο.

Ταυτόχρονα γνωστοποίησε τις οδηγίες του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές, σχετικά με την προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ποιότητα των προϊόντων.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου:

 

Στο πλαίσιο της περιόδου του Πάσχα, διενεργήθηκε κατόπιν σχετικής εντολής έρευνα αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση από την αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Η έρευνα διεξήχθη, στα πλαίσιο των τακτικών τιμοληψιών του Τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο 29/3/2018 έως 3/4/2018 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σουπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές καθώς και κεντρικά και συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) της Περιφέρειας Αττικής. Οι αναγραφόμενες τιμές ανάγονται στις αντίστοιχες μονάδες μέτρησης. Στον πίνακα 1 παρακάτω παρουσιάζονται  τα σχετικά αποτελέσματα.

Εν συνεχεία με βάση τις τιμές αυτές, υπολογίζεται το συνολικό κόστος δύο τυπικών εορταστικών καλαθιών: ενός που περιέχει αρνί και ενός που περιλαμβάνει κατσίκι. Αναλυτικά, οι ποσότητες και οι συνολικές αξίες κατ’ είδος παρουσιάζονται στους πίνακες 2 και 3.

Στην αγορά παρατηρείται γενικά επάρκεια και ποικιλία ειδών. Εντοπίζονται μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με αρνί και κατσίκι). Επίσης, μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, δεν είχαν παρουσιαστεί στην αγορά κατσίκια εισαγωγής , ενώ η διαφορά στις τιμές μεταξύ ντόπιων και εισαγόμενων αρνιών σε επίπεδο μέσου όρου δεν είναι σημαντική. Το κόστος για το τυπικό καλάθι με αρνί ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 60,89€ (από 41,41€ έως 92,44 €), ενώ για το τυπικό καλάθι με κατσίκι ανέρχεται σε 62,20 € (από 44,12€ έως 92,48€).

Σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων του καλαθιού κατά την περσινή περίοδο, παρουσιάζεται μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι με αρνί και 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι. Αναλυτικά οι μέσες τιμές των ανωτέρω προϊόντων κατά την περίοδο του Πάσχα 2017, σε σχέση με τις αντίστοιχες της εφετινής περιόδου, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα 4.

Προκειμένου να καταγραφούν οι διαφοροποιήσεις των τιμών στις διάφορες περιοχές της χώρας, με ενεργό συμμετοχή των κατά τόπους περιφερειακών Δ/νσεων Ανάπτυξης, διενεργήθηκε τιμοληψία σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα). Οι τιμοληψίες έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα 28 – 30/3/2018, με μέριμνα και ευθύνη των κατά τόπους υπηρεσιών, σε σημεία των ανωτέρω πόλεων που οι ίδιες οι υπηρεσίες έκριναν ότι είναι αντιπροσωπευτικά. Στον παρακάτω πίνακα 5 παρουσιάζονται οι τιμές και το συνολικό κόστος των τυπικών καλαθιών με βάση τις ίδιες ως άνω ποσότητες ανά είδος στις πόλεις που προαναφέρθηκαν.

Σημειώνεται ότι για τεχνικούς και διοικητικούς λόγους, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η έρευνα στη Θεσσαλονίκη για όλη τη χρονική περίοδο και για όλα τα ως άνω είδη. Γενικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης τα αμνοερίφια κατά την 28η/3/2018 κυμαίνονται στο 7,45 €/κγρ, τα αυγά 0,30 €/τεμ, ενώ αυξημένες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα είναι οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά.

Εκτός, όμως από τις επικρατούσες τιμές των πασχαλινών διατροφικών ειδών, θα πρέπει να προσεχθεί και η ποιότητα και οι σημάνσεις που φέρουν τα είδη αυτά κατά τη διάθεσή τους προς πώληση. Για το λόγο αυτό ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, βασικά σημεία του οποίου παραθέτουμε αμέσως παρακάτω:

Τι πρέπει να προσεχθεί γενικά:

Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.
Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος:

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα.
Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια νωπών αυγών:

Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.
Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών:

Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.
Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Τέλος, παρακαλούνται, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

 

Για τους συμπολίτες μας που θα εκμεταλλευτούν τις ημέρες των πασχαλινών αργιών προκειμένου να ταξιδέψουν, επισημαίνονται τα εξής:

Α. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ – αρ. 115 Υπ. Απόφασης 91354/2017, ΦΕΚ Β’ 2983), σε προκαθορισμένους χώρους διατίθενται βασικά είδη σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές σε όρθιους πελάτες. Όσοι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, καφέ μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτόματους πωλητές κ.λπ. που βρίσκονται  – εκτός των άλλων και – εντός αερολιμένων της χώρας, επιβατικών πλοίων πάσης φύσεως, επιβατικών αμαξοστοιχιών και εντός σιδηροδρομικών σταθμών και σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθενται τα είδη και στις αντίστοιχες τιμές κατ’ ανώτατο όριο που αναφέρονται στον πίνακα 6.

Β. Σε όσους χρησιμοποιήσουν ιδιωτικό μεταφορικό μέσο γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, για τη Μεγάλη Τρίτη 3/4/2018 ισχύουν οι μέσες τιμές καυσίμων ανά Νομό που παρουσιάζονται στον πίνακα 7.

Επίσης, οι καταναλωτές στην ιστοσελίδα www.fuelprices.gr, μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις τιμές των καυσίμων και τα πρατήρια που τα διαθέτουν σε κάθε περιοχή της χώρας. Σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν ασυνέπεια τιμών ή μη αναγραφή τιμών στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, μπορούν να ενημερώνουν ως προς τούτο στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή «1520».