tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Φούντωσε η μάχη του κατώτατου μισθού

Οι Θεσμοί καταγράφουν τις θέσεις των εργοδοτικών φορέων για τις επικείμενες αλλαγές στον κατώτατο μισθό, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει ότι οι αποφάσεις είναι καθαρά κυβερνητική απόφαση. Η ουσία είναι ότι πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για το ύψος της αύξησης, όπως επίσης για την κατάργηση του υποκατώτατου, επί της οποίας οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν εκφράσει τις εντονότερες επιφυλάξεις.

Οι Θεσμοί αυτή τη φορά προτίμησαν να μη συναντηθούν με όλους μαζί τους κοινωνικούς φορείς, αλλά να τους δουν ξεχωριστά, έχοντας προφανώς διαγνώσει και πληροφορηθεί τις διαφορετικές θέσεις τους, επί των αλλαγών στον κατώτατο μισθό. Τις σοβαρότερες ενστάσεις εκφράζει ο ΣΕΒ, με εκπροσώπους του οποίου συναντήθηκαν χθες οι Θεσμοί και το μηνιαίο δελτίο που δημοσίευσε σήμερα ο Σύνδεσμος αποτυπώνει αυτές ακριβώς τις διαφωνίες.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ, η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (της διαφοράς, δηλαδή, των ονομαστικών μισθών και της πραγματικής παραγωγικότητας της εργασίας) υπό έλεγχο.

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ, με την οποία συναντήθηκαν σήμερα οι Θεσμοί, τόνισε την θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση, καθώς αναμένεται να συμβάλλει τουλάχιστον στην μεταβολή της ψυχολογίας του κλίματος και να παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μία μικρή μεν αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα.  Η θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ σταδιακά ως το 2022. Ωστόσο, ακόμα και οι έμποροι αναδεικνύουν το μείζον θέμα του υψηλού μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών.

Εν όψει της αυριανής συνάντησης των Θεσμών με την Ε. Αχτσιόγλου, από το υπουργείο Εργασίας τονίζουν ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, καθώς οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης που προβλέπεται για όλα τα κράτη- μέλη, τα οποία βγήκαν από Μνημόνια. Συμπληρώνουν, δε, ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει μόνη της για τον κατώτατο κι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ενημερωθεί από το Σεπτέμβριο για την κατάργηση του υποκατώτατου. Οι τελικές αποφάσεις βάσει χρονοδιαγράμματος αναμένονται ως το τέλος του μήνα.