Φουλ οι μηχανές των πλειστηριασμών

Διπλάσιοι το 2019, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος μείωσης των "κόκκινων" δανείων

Όποιος μπει αυτή τη στιγμή στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς, θα διαπιστώσει ότι έχουν ήδη αναρτηθεί 21.999 προγράμματα, εκ των οποίων 790 θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη. 

Μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών ανέδειξαν το οξύ πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων, που ανέρχονται σε περίπου 88 δισ ευρώ και πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 25 δισ ευρώ στη διάρκεια του 2019! Τα "εργαλεία" είναι πολύ συγκεκριμένα. Ο στόχος αυτό θεωρητικά θα καλυφθεί κατά το ήμισυ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, ένα 25% με ρυθμίσεις, ένα 10% από διαγραφές και το υπόλοιπο 20% με πλειστηριασμούς. 

Κι επειδή οι αριθμοί λένε πολλές φορές την αλήθεια, οι τράπεζες υπολογίζουν ότι ως το τέλος αυτής της χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 16.000 πλειστηριασμοί, αλλά το 2019 θα ξεπεράσουν τις 30.000! Δεν πρέπει να λησμονεί, άλλωστε, κανείς ότι στην προτελευταία Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, υπήρχε ο "μαγικός" αριθμός των 130.000 πλειστηριασμών ως το 2021. 

Αναμφίβολα το άτυπο μορατόριουμ μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζών για την πρώτη κατοικία παραμένει σε ισχύ. Ωστόσο ακόμα κι αν παραταθεί ο νόμος Κατσέλη, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα όρια προστασίας θα περιοριστούν γύρω από τη ζώνη των 100.000 ευρώ. 

Με 30 πλειστηριασμούς το αμέσως επόμενο διάστημα, μπαίνει στη μάχη και η ΑΑΔΕ, με στόχο την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων από το "βουνό" των 182 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.