Γ. Σταθάκης: Δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας με την ΠΓΔΜ

Αναφορικά με τις δυνατότητες που διανοίγονται από τη συμφωνία, για την ελληνική οικονομία, ο υπουργός εκτίμησε πως είναι τεράστιες.

Για τη συμφωνία με Ελλάδας-Fyrom αλλά και τις δυνατότητες που διανοίγονται για την ελληνική οικονομία μετά τη σημαντική αυτή εξέλιξη μίλησε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στην εκπομπή «Η Οικονομία Στο Κόκκινο», του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5FM.»

 

Αναφερόμενος αρχικά, στη συμφωνία καθαυτή τόνισε πως τη θεωρεί εξαιρετική, καθώς ικανοποιεί και τις τρεις πάγιες ελληνικές θέσεις, τουτέστιν το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, την απαλοιφή οποιασδήποτε αναφοράς στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό εκ μέρους των γειτόνων και την άρση κάθε αναφοράς που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αλυτρωτισμός.

 

Ειδικά το τρίτο σημείο, επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός, που εκπορευόταν από δύο άρθρα του Συντάγματός τους, τα οποία υπονοούσαν σαφώς ότι υπάρχουν μειονότητες εκτός των συνόρων της γειτονικής χώρας, το πρόβλημα επιλύεται με την συνταγματική αλλαγή και προς την κατεύθυνση της πρόβλεψης περί ομογένειας που έχουν τα περισσότερα Συντάγματα, περιλαμβανομένου του ελληνικού. Ταυτόχρονα, στον όρο της ιθαγένειας, απέναντι στο Μακεδόνας προστίθεται ο πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Σταθάκης, πρόκειται για μια εξαιρετική συμφωνία που, όπως εξήγησε και στη Βουλή, η πάγια θέση της Ελλάδας για 100 και περισσότερα χρόνια στο θέμα της γλώσσας -στο οποίο, κατά τη γνώμη του, η Ν.Δ. προέβη σε μια μεγάλη λαθροχειρία -ήταν ότι υπάρχει μακεδονική σλαβική γλώσσα, ακριβώς επειδή αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί βουλγαρική, η οποία είναι και η θέση της Βουλγαρίας, διευκρίνισε ο ίδιος.

 

Για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση πέτυχε μια έντιμη και καλή συμφωνία, η οποία, ακριβώς με τα ίδια χαρακτηριστικά, ήταν έτοιμη να υπογραφεί από το την περίοδο ΄92 -΄93. Δεν έγινε τότε για τους γνωστούς λόγους, υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, αλλά επανήλθε και «σήμερα μπορούμε να πούμε ότι κλείνει αυτό το κεφάλαιο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

Αναφορικά με τις δυνατότητες που διανοίγονται από τη συμφωνία, για την ελληνική οικονομία, ο υπουργός εκτίμησε πως είναι τεράστιες. «Ο βαλκανικός χώρος έχει μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία κλπ- και εδώ πρόκειται για μία σημαντική διεύρυνση, την οποία την υποστηρίζει η Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τη Σερβία.», είπε ο κ. Σταθάκης και συνέχισε: «Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία των κεφαλαίων που αφορούν τη Σερβία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Αλβανία και παραμένει το θέμα του Κοσσόβου που είναι ένα πάρα πολύ λεπτό θέμα. Στο τέλος της ημέρας, τα πράγματα είναι απλά. Ο βαλκανικός χώρος μετατρέπεται σε ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει αυτή τη μετεξέλιξη. Η βαλκανική ενδοχώρα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Φανταστείτε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό βαλκανικό χώρο χωρίς ενοριακά σύνορα, χωρίς περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων, τι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες προσφέρει.»

 

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε πως ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα έργα υποδομής, που αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται ή είναι υπό εξέλιξη ή θα αποδεσμευτούν με τη συμφωνία που υπογράφηκε χθες και ανέφερε, ενδεικτικά, στον κλάδο της ενέργειας, τον αγωγό φυσικού αερίου, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και γενικότερα την ενοποίηση των αγορών ενέργειας, όπως είναι εν εξελίξει με τη δημιουργία Χρηματιστηρίων Ενέργειας και την ενεργοποίηση του παλιού αγωγού πετρελαίου.

 

 

ΑΣΒ