Για ανάγκη μεταρρυθμιστικού big bang κάνει λόγο ο ΣΕΒ

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, απαξιώνεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, απαξιώνεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

Ως αιτία «βλέπει» τις ελάχιστες επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι σε σχέση με το 2008 λείπουν το 2017 επενδύσεις ύψους 45 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ενός μεταρρυθμιστικού «big bang» που θα μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα για τη βούληση της χώρας μας να απορρίψει οριστικά τις πρακτικές του παρελθόντος.

Για να πείσει τις αγορές και τους επενδυτές να την ξαναβάλουν στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, η Ελλάδα, κατά τον ΣΕΒ, χρειάζεται να κάνει διπλή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

«Η ανάπτυξη από εδώ και πέρα θα είναι συνάρτηση της κατανομής των επενδύσεων στη βάση της σχετικής κερδοφορίας των διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Και όσο πιο βέλτιστη είναι η κατανομή αυτή των πόρων, λόγω και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίπεδο ευημερίας» επισημαίνει.

 

Προειδοποιεί ότι προσπάθειες επαναφοράς αποσταθεροποιητικών πολιτικών και πρακτικών του παρελθόντος που οδήγησαν στην καταστροφή, θα ακυρώσουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων και θα επαναφέρουν σύντομα τη χώρα σε νέα κρίση.

«Έτσι, επιβάλλεται να διαφυλαχθεί πάση θυσία η δημοσιονομική πειθαρχία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και ταυτόχρονα να ελαφρυνθούν οι υπερφορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα και των διεθνώς εμπορεύσιμων κλάδων της οικονομίας από τους οποίους αναμένουμε και την αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας» υπογραμμίζει.