Η υψηλή τεχνολογία στη μάχη των φοροεισπράξεων

Η ΑΑΔΕ "συντονίζεται" με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να αυξήσεις τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Από τη μια είναι ο όγκος των οφειλών στις εφορίες, που ξεπερνούν τα 182 δισ ευρώ. Από την άλλη είναι η πίεση για ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, με αύξηση και των εισπράξεων από τους οφειλέτες του Δημοσίου. Στο κέντρο βρίσκεται η ΑΑΔΕ, που έχει αναλάβει δέσμευση να αξιοποιήσει όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες για αυτοματοποιημένες  διαδικασίες εισπράξεων, ακόμα και κατασχέσεις- εξπρές. 

Σε αυτό το φόντο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέλος του Ενδοευρωπαϊκού Οργανισμού Φορολογικών Διοικήσεων ΙΟΤΑ (Intra-European Organisation of Tax Administrations), φιλοξένησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συναντήσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση οφειλών (Meeting of Debt Management Area Group).

 Σκοπός των συναντήσεων ήταν να δοθεί η ευκαιρία στις συμμετέχουσες φορολογικές διοικήσεις να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τη χρήση των δεδομένων και της τεχνολογίας στις διαδικασίες είσπραξης και να παρουσιάσουν παραδείγματα ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών και εργαλείων σε βασικούς τομείς, όπως: Τεχνολογίες προηγμένης εξαγωγής και συλλογής δεδομένων, έξυπνα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών για την ανάλυση δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων, κεντροποιημένη διαχείριση υποθέσεων οφειλών, αυτοματοποίηση διαδικασιών εξυπηρέτησης και ενημέρωσης φορολογουμένων. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν συγκεκριμένες εμπειρίες, μελέτες περιπτώσεων, και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Συμφωνήθηκε ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες στις φορολογικές διοικήσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των οφειλών, ώστε να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους φορολογούμενους και να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος.