tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Καμπανάκι» ΠΟΜΙΔΑ για κίνδυνο απώλειας ακίνητης περιουσίας

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η διαδικασία κτηματογράφησης μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η διαδικασία κτηματογράφησης μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Όπως εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μία στις δύο ιδιοκτησίες ή θα έχει πρόβλημα με τους τίτλους της ή δεν θα δηλωθεί καθόλου ή θα τη διεκδικήσει το Δημόσιο. Αυτό υποστηρίζεται με αφορμή την έναρξη του «νέου Κτηματολογίου» που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου από τα Δωδεκάνησα. Τα δικαιώματα κτηματογράφησης ανέρχονται σε 16,5 εκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον πάνω από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα μπουν στη σειρά για να καταγράψουν την περιουσία τους.

Για τους προαναφερόμενους λόγους, ο κίνδυνος να χαθούν οι ιδιοκτησίες και να περιέλθουν στο Δημόσιο «ως άγνωστου ιδιοκτήτη» είναι μεγάλος. Και ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο, με την υποχρέωση του Δημοσίου (από το καλοκαίρι του 2013) να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

Με μια πρώτη ανάγνωση αυτό δεν είναι κακό (είναι μάλιστα επιβεβλημένο), αλλά υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον προπερασμένο αιώνα (!).

Αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα έχασαν – ή θα χάσουν – τον ύπνο τους. Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που κάποτε, ακόμη και πριν από 100 χρόνια, ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές.

Πρόκειται για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, χτίστηκαν νόμιμα, αλλά έχασαν μόνο τον δασικό και τον δημόσιο χαρακτήρα τους.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση των Βριλησσίων, όπου, κατά τον δήμαρχο Ξενοφώντα Μανιατογιάννη, λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στην περιοχή (ξεκίνησε το 1999), υπάρχουν – με την έως τώρα εικόνα – 130 θιγόμενοι ιδιοκτήτες, στους οποίους κοινοποιήθηκαν αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Το Δημόσιο διεκδικεί τίτλους ακόμη και εντός σχεδίου περιοχές. Ωστόσο εδώ υπάρχει, υπό προϋποθέσεις, νομοθετική κάλυψη των ιδιοκτητών, που μπορούν – έστω και με πολύ ταλαιπωρία – να βρουν το δίκιο τους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ιδιοκτήτες ζητούν – εδώ και χρόνια – τη νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίων ακινήτων, αφού, όπως υποστηρίζουν, χωρίς αυτήν είναι αδύνατη η κατάρτιση της νέας φάσης κτηματογράφησης. Οπως ισχυρίζονται, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο, αξιώνοντας από τους πολίτες την αναίρεση και επίκληση μετεγγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885 (!).

 

Πηγή : in.gr