Κατατέθηκε και ψηφίζεται η τροπολογία για τα Ειδικά Μισθολόγια

"Καθαρό" κόστος 820 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ

Το εύκολο έγινε. Η τρόπολογία για την αναδρομική μισθολογική αποκατάσταση των Ειδικών Μισθολογίων κατατέθηκε και ψηφίζεται την Πέμπτη, χωρίς να προκαλεί κάποιο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις για τον Προϋπολογισμό του 2019, καθώς το κόστος των 820 εκατ. ευρώ (1,4 δισ ευρώ σε ακαθάριστη βάση) έχει ήδη προβλεφθεί στο βασικό σενάριο του φετινού Προϋπολογισμού. 

Ο χρόνος που καλύπτουν αυτά τα αναδρομικά διαφέρουν από κατηγορία σε κατηγορία, καθώς βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τον κάθε κλάδο. Όπως προκύπτει από τα κείμενα των ρυθμίσεων, τα αναδρομικά που θα καταβάλει η κυβέρνηση περιορίζονται τελικά στην περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους ενστόλους, στην περίοδο από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 για τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές και τους μουσικούς των Κρατικών Ορχηστρών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην περίοδο από την 13-11-2014 έως 31-12-2016 για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Επίσης προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών και στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για όσο χρόνο ήταν εν ενεργεία την περίοδο από 1-8-2012 έως και 30-6-2014.

Αντίστοιχα αναδρομικά θα καταβληθούν και στους συνταξιούχους των παραπάνω κατηγοριών. 

Η καταβολή για όλους θα γίνει εφάπαξ το Δεκέμβριο και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Σημειωτέον ότι με "ντρίπλα" η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει διεκδικήσεις για το διάστημα μετά από το 2016, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή των νέων Ειδικών Μισθολογίών από το 2017 κινείται σε τελείως διαφορετική βάση. Ωστόσο, ήδη αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ επί του σχετικού θέματος. 

Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που έχει κόστος γύρω στα 177 εκατ. ευρώ.