tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξεκινούν δύο νέα προγράμματα για 9.000 θέσεις εργασίας

δύο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, εκ των οποίων για το ένα οι αιτήσεις ξεκινούν από σήμερα ενώ για το άλλο η προκήρυξη μπορεί να βγει και αύριο

Θέσεις εργασίας που απευθύνονται σε 9.000 ωφελούμενους περιλαμβάνουν δύο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, εκ των οποίων για το ένα οι αιτήσεις ξεκινούν από σήμερα ενώ για το άλλο η προκήρυξη μπορεί να βγει και αύριο.

 

Ειδικότερα από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για 3.000 ανέργους, ηλικίας 45 ετών και άνω, με διάρκεια ανεργίας τουλάχιστον έξι μήνες, που διαμένουν στους Δήμους Μάνδρας, Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που θα προσφερθούν είναι: Νέες Θέσεις Εργασίας (ΝΘΕ), Επιχειρηματικότητα-Αυταπασχόληση, Κατάρτιση, Κοινωφελής Εργασία. Ο σχεδιασμός του βασίζεται τόσο στις ανάγκες των ανέργων όσο και στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.

 

Οι άνεργοι θα ειδοποιούνται από το ΚΠΑ ΟΑΕΔ Ελευσίνας για να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το νέο ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης εργασιακής ετοιμότητας (Profiling) και στη συνέχεια, σε ατομική συνεδρία με τον εργασιακό σύμβουλο ανέργων, θα καταρτίζουν από κοινού το Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα προτείνονται στον άνεργο δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης, με κριτήρια τις εξατομικευμένες ανάγκες και τα προσόντα του.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ΟΑΕΔ θα υλοποιήσει παράλληλα το ολοκληρωμένο και στοχευμένο σχέδιό του παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, προσανατολισμένων στις ανάγκες του κάθε εργοδότη. Οι εργασιακοί σύμβουλοι εργοδοτών του ΚΠΑ Ελευσίνας, σε συνεργασία με τη Μονάδα Μεγάλων Εργοδοτών του ΟΑΕΔ θα εφαρμόσουν τη νέα μεθοδολογία προσέγγισης, με στόχο την ανίχνευση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας και τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου συνεργασίας με τις επιχειρήσεις.

 

Οι εργοδότες θα μπορούν να αναρτήσουν ηλεκτρονικά τις κενές θέσεις εργασίας και τις προσφερόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης, θα έχουν άμεση προσωπική επαφή με τον εργασιακό σύμβουλο εργοδοτών, ενώ οι διαδικασίες έγκρισης είναι απλοποιημένες και άμεσες. Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ/μήνα και θα παρέχονται εναλλακτικές επιλογές χρόνου επιδότησης χωρίς δέσμευση.

 

Ο σχεδιασμός του πιλοτικού προγράμματος στην Ελευσίνα υποστηρίχτηκε από τεχνική βοήθεια που παρείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS). 

 

Νεο πρόγραμμα για 6.000 θέσεις

 

Πρόγραμμα επιδότησης 6.000 νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας αναμένεται να προκηρύξει αύριο ο οργανισμός.

 

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τα 112 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά 10.000 ωφελούμενους όμως σε πρώτη φάση θα προκηρυχθούν οι 6.000 θέσεις και στην συνέχεια οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας σύμφωνα με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό. Η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει ώς στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητα των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.

 

Η επιδότηση θα είναι 12μήνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται:

 

έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1600 ευρώ)

έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1400 ευρώ)

έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1200 ευρώ)

Οι ΚΑΔ δραστηριότητας για το νέο πρόγραμμα 6.000 θέσεων είναι οι εξής:

 

α. Μεταποίηση-Βιομηχανία: ΣΤΑΚΟΔ:10-34,

β. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: ΣΤΑΚΟΔ: 61-63 (Τηλεπικοινωνίας, υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες και δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας),

γ. Υλικά-Κατασκευές: ΣΤΑΚΟΔ: 41-43 (Κατασκευές),

δ. Εφοδιαστική αλυσίδα: ΣΤΑΚΟΔ: 49-53 (Μεταφορά και αποθήκευση).

 

Β. Στο πρόγραμμα εντάσσονται και επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν νέα/ες θέση/εις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής, με βάση την κατηγοριοποίηση κατά ΣΤΕΠ (επαγγέλματα): 213 (πληροφορική)

 

Δικαιούχοι

 

Δικαιούχοι θα είναι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ηλικίας έως 39 ετών. Οι ωφελούμενοι άνεργοι πτυχιούχοι κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2, όσο και κατά την πρόσληψή τους, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης, να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα και δ. να είναι ηλικίας έως 39 ετών (να διανύουν έως και το 40ο έτος της ηλικίας τους), κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

 

Ως πτυχιούχοι ανώτατων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ωφελούμενοι του προγράμματος, νοούνται οι κάτωθι κατηγορίες:

 

α. οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) ή άνεργοι που διαθέτουν βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους,

β.οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής που διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)

γ. οι πτυχιούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν : αα. βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από τον ΔΟΑΤΑΠ όταν δεν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου και ββ. βεβαίωση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων ή άδεια άσκησης επαγγέλματος που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές .

 

Επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχθούν

 

1. Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους ηλικίας 18-29 (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση), στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλική οικονομία

 

* Ωφελούμενοι: 10.000. 

 

Η δράση αφορά άνεργους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης.

 

Ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας – γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.

 

-2. Στοχευμένη κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής (22-29 ετών)

* Ωφελούμενοι: 3.000.

 

Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών.

 

Δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων.

 

Ενδεικτικές ειδικότητες:

* διαχείριση κοινωνικών δικτύων,

* marketing πολιτιστικών οργανισμών,

* διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών,

* συμβουλευτική τρίτης ηλικίας,

* αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.

 

– Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής, πιστοποίησης σε ΤΠΕ νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης 24-29 ετών

* Ωφελούμενοι: 3.000.

* Προγραμματισμός: Τέλη 2018.

 

Αφορά την κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.

Ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

 

ΠΗΓΉ: .dikaiologitika.gr

 

 

Β