Μη αναμενόμενο το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

Αποχή 63,89%, από τους ψηφίσαντες υπέρ του "Ναι" το 90%.

Αποχή 63,89%!

Από τους ψηφίσαντες, υπέρ του "Ναι" το 91,37%.

 

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 97% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,37% και υπέρ του ΟΧΙ το 5,64% .

Η συμμετοχή σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%. Μη έγκυρο είναι 2,94%.

 

Ένα αποτέλεσμα που είχαν υποτιμήσει  οι πολιτικοί παρατηρητές την πιθανότητα να υπερισχύσει, έφερε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ. Παρά τη μεγάλη εκστρατεία, παρά την «ουδετεροποίηση» των αντιπάλων της συμφωνίας, παρά την πίεση που άσκησαν με επισκέψεις δυτικοί ηγέτες, τελικά η αποχή ήταν η μεγάλη νικήτρια, όσο και αν προσπαθούν οι οπαδοί της συμφωνίας να την υποτιμήσουν, σε μια προσπάθεια να απαξιώσουν το ίδιο το δημοψήφισμα. Το ότι από τους ψηφίσαντες η συντριπτική πλειοψηφία ήταν υπέρ του ΝΑΙ δεν δίνει καμία νομιμοποίηση στη συμφωνία. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παρακάμπτει, ως μη γενόμενο(!), το δημοψήφισμα και καλεί την αντιπολίτευση να ψηφίσει στη Βουλή την τροποποίηση του συντάγματος εγκρίνοντας έμμεσα τη συμφωνία που δεν ψήφισε ο λαός. "Απειλεί" δε ότι διαφορετικά θα προσφύγει σε εκλογές!

 

 

Η ουσία του δημοψηφίσματος είναι ότι τα πράγματα περιπλέκονται πολύ περισσότερο τώρα και οι εξελίξεις είναι άγνωστες. Πολύ δε περισσότερο όταν η αποχή δεν προήλθε από έντονη πολιτική δράση της αντιπολίτευσης, μετά από την άτακτη υποχώρησή της από το όχι στο «κατά συνείδησης», αλλά από αυτόματη αντίδραση των κατοίκων με σλαβομακεδονική ρίζα, πράγμα που δείχνει έναν βαθμό αυτονόμησης από τους πολιτικούς – το αλβανικό στοιχείο προσήλθε και ψήφισε μαζικά το ΝΑΙ. Εκείνο όμως που μένει, και μετά το αρνητικό αποτέλεσμα, είναι ότι για την ΠΓΔΜ η συμφωνία είναι ένα κεκτημένο το οποίο είναι μάλλον αδύνατο να ξαναμπεί σε διαπραγμάτευση.

 

«Ζωντανή» η συμφωνία για την Ελλάδα!

 

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα μας παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία. Όπως αναφέρει "Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

 

Ζ. Ζάεφ: Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές

 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, "διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα", είπε ο Ζάεφ. 

 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κρατική Επιτροπή Εκλογών (SEC) στo 50% των εκλογικών τμημάτων, υπερ του «Ναι» απάντησε 90,81% και «κατά» το 6,18%. 

 

Η προσέλευση στο δημοψήφισμα μέχρι τις 18:30 ήταν 34,09%.

 

Πρόεδρος VMRΟ DPMNE: Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

 

Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε.

 

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.

 

Αλι Αχμέτι: Η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές

 

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

 

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI .

Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. 

 

Ταλάτ Τζαφέρι: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ

 

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι πολίτες απέδείξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι ..
 

Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες.

Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “ Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυριαρχίας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.

 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Αλ. Τσίπρας επαίνεσε τον Ζ. Ζάεφ "για την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας"

ΚΙΝΑΛ: Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ

ΠΓΔΜ: Στο 29 % η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δύο ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης

ΠΓΔΜ: Στο 22,65 % η συμμετοχή στο δημοψήφισμα τέσσερις ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης

Στο 16% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έξι ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης

«Μοναδική ιστορική στιγμή» η Συμφωνία των Πρεσπών, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέβο Πεντάροφσκι

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης θα απέχει από το δημοψήφισμα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: Όλο το παρασκήνιο για το κρίσιμο δημοψήφισμα (βίντεο)

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Β

!