Οι βίλες της «φωτιάς»

Κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την ενοικίαση υπερπολυτελών κατοικιών στις Κυκλάδες χωρίς δήλωση στην εφορία

Μπροστά σε νέες περιπτώσεις κραυγαλέας και προκλητικής φοροδιαφυγής βρίσκονται ελεγκτές της ΑΑΔΕ, που έχουν αναλάβει να… ξετρυπώσουν όσους εκμισθώνουν πολυτελείς βίλες, χωρίς να δηλώνουν ούτε μισό ευρώ στην εφορία. 

Οι "στόχοι" εντοπίζονται σε εξειδικευμένα sites κι από τις διασταυρώσεις προκύπτει κατά κανόνα ότι τα εν λόγω ακίνητα δηλώνονται "κενά" στην εφορία, προκειμένου να μη δηλώνουν εισοδήματα από την αξιοποίηση τους. Στη συνέχεια ακολουθούν επιτόπιοι έλεγχοι. 

Φολέγανδρος

Ελέγχθηκε πολυτελής κατοικία, που έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς και σε ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα. Από την 4μελή οικογένεια Γερμανών, που είχαν νοικιάσει τη βίλα για 11 ημέρες, ζητήθηκαν τα σχετικά παραστατικά και αποκαλύφθηκε ότι το ποσό (17.000 ευρώ) είχε κατατεθεί σε λογαριασμό γερμανικής τράπεζας. Από τη διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις προέκυψε ότι η μια εκ των ιδιοκτητών δεν δήλωσε ποτέ εισόδημα από το ακίνητο (εκτιμάται ότι ενοικιάζεται με αυτόν τον τρόπο για τουλάχιστον 3 χρόνια). Το ακίνητο δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις περί Airbnb γιατί παρέχει και άλλες υπηρεσίες πλην κλινοσκεπασμάτων κι αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες έπρεπε να κάνουν έναρξη εργασιών. Η επόμενη κίνηση είναι το άνοιγμα του λογαριασμού (διοικητική συνδρομή)

Μύκονος

Ερευνώνται τουλάχιστον 2 περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, που χρησιμοποιούνται από ξένες προσωπικότητες και αστέρες του Hollywood. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι "παίζουν" ποσά ως και 300.000 ευρώ ανά σεζόν. Ήδη εντοπίστηκε περίπτωση βίλας που ενοικιαζόταν για 3.000 ευρώ/ημέρα, χωρίς παραστατικά 

Σαντορίνη

Στην "τσιμπίδα" 4 περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών, που νοικιάζονται με "μαύρα". Οι τιμές κυμαίνονται από 1.500 ως 7.000 ευρώ/ημέρα, ανάλογα την περιοχή. Στο στόχαστρο βίλες στην Οία, που είναι χτισμένες πάνω στο κύμα.