tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ολοταχώς για πλεόνασμα 4,5% και μέρισμα- μαμούθ

Πλεόνασμα 1 δισ μεγαλύτερο από πέρσι "μετράει" το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, "δείχνοντας" έτσι σε νέο υπερπλεόνασμα

Πέρα από κάθε προσδοκία κινούνται οι δημοσιονομικές επιδόσεις ως τώρα, επιτρέποντας έτσι την πρόβλεψη ότι ο φετινός Προϋπολογισμός μπορεί να "κλείσει" με πλεόνασμα 4,5%! 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έχει κάνει το Γραφείο Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, με τη συμπλήρωση των πρώτων εννιά μηνών του έτους, καταγράφεται δημοσιονομική επίδοση περίπου 1 δις ευρώ καλλίτερη από πέρσι. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές έως το τέλος της χρονιάς, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί στα επίπεδα του 4,5%! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος γύρω στα 1,8 δις ευρώ κι αν υπολογίσει κανείς ένα αναγκαίο «μαξιλάρι» περίπου 200 εκατ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση θεωρητικά θα έχει τη δυνατότητα να μοιράσει περίπου 1,5 δις ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι όπως πέρσι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υπερπλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για την εφάπαξ ενίσχυση οικονομικά ασθενέστερων, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους όλων των περιοχών της χώρας. Υπό εξέταση είναι η έκτακτη ενίσχυση σε μη επιδοτούμενους ανέργους. 

Το ΓΠΚ κρούει, πάντως, διπλό καμπανάκι κινδύνου. Αφενός, λόγω των αλλεπάλληλων δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν εφαρμοσμένες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι προκύπτουν ζητήματα ίσης μεταχείρισης καθώς δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές ήταν συνταγματικές σε κάποιες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών αλλά αντισυνταγματικές σε κάποιες άλλες κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να εγείρει επιπλέον δικαστικές διεκδικήσεις από άλλες κατηγορίες μισθωτών ή συνταξιούχων με σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο. Το ΓΠΚ δεν θεωρεί, πάντως, πιθανό ένα τσουνάμι υποχρεώσεων από τέτοιες διεκδικήσεις.

Αφετέρου, λόγω του εκλογικού κύκλου, ο οποίος μπορεί να στείλει αντιφατικά μηνύματα όσον αφορά τις δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαταράξει τις ευνοϊκές προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί. Από τις έως τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του ΓΠΚ, δεν θεωρεί πάντως ότι τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%.