Πάνω από 180 δισ. τα χρέη στην εφορία!!!

Πέρα από τις αρχικές οφειλές των περίπου 101 δισ, "τρέχουν" και προσαυξήσεις 80 δισ ευρώ

Ένα… ΑΕΠ χρωστάνε τελικά οι φορολογούμενοι στην εφορία, καθώς όπως προκύπτει από την απάντηση της ΑΑΔΕ σε ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου στη Βουλή, στα επίσημα έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχείά, που δημοσιοποιούνται, εμφανίζεται μόνο η αρχική οφειλή. 

Συγκεκριμένα, πέρα από αυτά τα 101.588.760.770 ευρώ, υπάρχει ένα ακόμα «βουνό» 80.695.804.796 ευρώ που είναι τα αποκαλούμενα «συνεισπραττόμενα», με απλά λόγια οι προσαυξήσεις επί των 101,5 δισ. ευρώ, που φυσικά δεν επιβαρύνουν κανέναν άλλο παρά τους ίδιους τους οφειλέτες. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «τα διάφορα συνεισπραττόμενα (προσαυξήσεις, τέλη, λοιπά συνεισπραττόμενα) δεν καταγράφονται σε κάποιου είδους έγγραφα ή αρχεία, αλλά υπολογίζονται κάθε φορά κατά τη στιγμή της πληρωμής και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός λογαριασμός δεν εμφανίζεται παρά μόνο κατά την πληρωμή. 

Ο μεγαλύτερος όγκος χρεών- περίπου 61 δισ ευρώ- αφορούν σε πρόστιμα του ΚΒΣ, ενώ άλλα 42 δισ. ευρώ είναι εκκρεμότητες ΦΠΑ. 

Η μεγάλη μάζα των οφειλετών έχει χρέη που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (η τελευταία λεπτομερέστερη ανάλυση έδειξε ότι περίπου 2,1 εκατ. οφειλέτες δεν χρωστάνε πάνω από 500 ευρώ), αλλά συνολικά οι οφειλές τους μόλις που φτάνουν στα 3,7 δισ. ευρώ. Ο μεγάλος όγκος των χρεών, ύψους 91, δισ. ευρώ, βαραίνει μόλις 41.232 φυσικά και νομικά πρόσωπα που οφείλουν πάνω από 100.000 ευρώ έκαστος. 

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος αφορά στα χρέη του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, όλες αυτές οι αιτήσεις, είτε έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες άρα θεωρούνται ληξιπρόθεσμες είτε όχι, ανέρχονται σε 1,827 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 474 εκατ. ευρώ είναι αιτήματα για επιστροφή ΦΠΑ και 875 εκ. ευρώ για φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων.