tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΠΙΝΑΚΕΣ -Αντικειμενικές αξίες, μεγάλες αυξήσεις, μειώσεις στα «φιλέτα»

Σε ένα ποσοστό 60% (σ.σ. περίπου 6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών

Ενημέρωση από το Taxheaven

Ένα από τα θέματα που απασχολούσε το υπ. Οικονομικών το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν αυτό των αντικειμενικών αξιών που όπως είναι γνωστό είχε αναταθεί ως εργασία στο ειδικό σώμα των εντεταλμένων εκτιμητών. Οι ειδικοί εκτιμητές ολοκλήρωσαν πρόσφατα το έργο τους και παρέδωσαν τα σχετικά στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Στους πίνακες που εξασφάλισε κατ΄ αποκλειστικότητα σήμερα ο κόμβος μπορούμε να εντοπίσουμε ιδίοις όμμασι όσα είχε προαναγγείλει η υφ. Οικονομικών κα Αικ. Παπανάτσιου σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από λίγο καιρό στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (δείτε σχετική είδηση). 

Σε ένα ποσοστό 60% (σ.σ. περίπου 6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που ουσιαστικά εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Οι αγοραπωλησίες των ακινήτων ήταν ένα σημαντικό στοιχείο που έλαβαν υπόψη τους οι ειδικοί εκτιμητές το οποίο σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους που αξιολογήθηκαν οδήγησε τελικά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Τα Ιόνια Νησιά, το βόρειο Αιγαίο, αρκετά από τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων, τα «φιλέτα» στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ήταν μερικές μόνο από τις περιοχές που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στη Γλυφάδα, όπου η ανώτερη τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά ποσοστό 46% (σ.σ. από 4.600 ευρώ εκτινάχθηκε στα 6.700 ευρώ), στην Κηφισιά όπου η ανώτερη τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά ποσοστό 50%, στη Θήρα όπου η ανώτερη τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά ποσοστό 52%, στην Κέρκυρα όπου η ανώτερη τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά ποσοστό 48%, στη Μύκονο όπου η ανώτερη τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά ποσοστό 53% κ.λπ.

Βέβαια, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τους παρακάτω πίνακες είναι οξύμωρο το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές της Αττικής όπου παραδοσιακά είχαν μεγάλη εμπορική αξία, αλλά και υψηλή αντικειμενική, παρουσιάστηκε μείωση των αντικειμενικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του Ψυχικού και της Φιλοθέης στην Αττική είχαμε μείωση στις ανώτατες τιμές ζωνών κατά 34% και 22% αντίστοιχα. Ενδεχομένως σ΄ αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο οι συνεχόμενες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που δικαίωσαν τους φορολογούμενους των περιοχών αυτών. Μειώσεις είχαμε ωστόσο και σε άλλες ακριβές περιοχές όπως για παράδειγμα στην Εκάλη όπου μειώθηκε η ανώτερη τιμή ζώνης κατά 12%, στο Παλαιό Φάληρο όπου μειώθηκε η ανώτερη τιμή ζώνης κατά 7%, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τους λόγους που οδήγησαν σ΄ αυτή τη μείωση (σ.σ. κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν οι εκτιμητές).

Ένα άλλο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αλλά και προβληματισμού είναι ότι σε κάποιες φθηνές περιοχές όπως για παράδειγμα στο Κερατσίνι, είχαμε αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες κατά 33%, στον Κορυδαλλό κατά 25%, στη Δραπετσώνα κατά 28%.

Σε ποσοστό περίπου 23% είχαμε μείωση των αντικειμενικών αξιών. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν σημαντικά, ενώ στη Μάνδρα που επλήγη από τη θεομηνία οι τιμές έπεσαν μόνο κατά 22%!

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε διαβούλευση με τους θεσμούς καθώς πολλοί υπάλληλοι της τρόικας, αλλά και ημεδαπά μεγαλοστελέχη έχουν αποκτήσει κατοικίες στις περιοχές που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αύξηση και ενδέχεται να εισηγηθούν την απόρριψή τους.

 

Δείτε τους πίνακες

 

ΠΗΓΗ: TAXHEAVEN

 

ΑΣΒ