Πιο χαμηλά το ΑΕΠ από την Κομισιόν

Επιβεβαιώνεται η απόκλιση στους υπολογισμούς για το πλεόνασμα- Καμπανάκι κινδύνου για τις δικαστικές αποφάσεις

Τον περασμένο Ιούλιο η Κομισιόν προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα "τρέξει" με ρυθμούς 2,3% το 2019, ενσωματώνοντας στο βασικό σενάριο τις περικοπές των συντάξεων αλλά και τα αντίμετρα. Στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε σχέδιο Προϋπολογισμού με πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5%. Σήμερα, η Κομισιόν επανήλθε και χαμήλωσε τον πήχη στο 2%, σημειώνοντας όμως ότι μπορεί να επανέλθει στο 2,3%. Με ποιόν τρόπο; Αν συμφωνηθεί το εναλλακτικό "πακέτο", δηλαδή η μη περικοπή των συντάξεων! 

Πέρα από το απίστευτο μπέρδεμα και τα μπρος- πίσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ουσία είναι ότι στο καλύτερο σενάριο θα παραμείνει διαφορά 0,2% στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, που "χτυπάει" και στο πλεόνασμα. Στις Φθινοπωρινές της Προβλέψεις η Κομισιόν επιβεβαίωσε, μάλιστα, την απόσταση που τη χωρίζει από την Αθήνα για τον υπολογισμό του πλεονάσματος, ανεβάζοντας μάλιστα τη διαφορά στο 0,3% δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. Ευρώ και αυτό σε ό,τι αφορά στο βασικό σενάριο, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το εναλλακτικό σενάριο της Αθήνας θα καταλήξει σε 3,5% πλεόνασμα, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ούτε το μέγεθος ούτε ο σχεδιασμός αυτού του “πακέτου”.  

Πέρα από το παζάρι για τις συντάξεις, αυτό που αποπνέει η Έκθεση είναι η ανάγκη συνέχισης, η αφοσίωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις. Όλες οι προβλέψεις βασίζονται, άλλωστε, στην παραδοχή ότι το επενδυτικό κλίμα θα είναι ευνοϊκό και δεν θα χαθεί το momentum των μεταρρυθμίσεων. 

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι; Οι πολιτικές χαλάρωσης, καθώς και οι πιθανές αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο γίνεται και ειδική αναφορά στις δικαστικές αποφάσεις, που όπως αναφέρει η Έκθεση, μπορεί να ανατρέψουν πρόσφατες μεταρρυθμίσεις. Συν τοις άλλοις, η Κομισιόν αφήνει αιχμές για τις πολιτικές πρωτοβουλίες, που μπορεί να επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος και να ασκήσουν περαιτέρω δημοσιονομικές πιέσεις.