Ποια περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να κατασχέσει η εφορία

Πολλοί οφειλέτες κινδυνεύουν να δουν σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία να εκποιούνται, λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των χρεών τους.

Πολλοί οφειλέτες κινδυνεύουν να δουν σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία να εκποιούνται, λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των χρεών τους.

Είναι γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο αναγκαστικό μέτρο που παίρνει η Εφορία για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς έχουν προηγηθεί οι δεσμεύσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, στη διάρκεια μια χρονιάς τα θύματα των κατασχέσεων αυξήθηκαν κατά 211.021 οφειλέτες, από 839.056 ως το 2016, σε 1.050.077 οφειλέτες στο τέλος του 2017.

Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξάνονται κατά 700 κάθε εργάσιμη μέρα του χρόνου και οι ρυθμοί αυξάνονται (τον Ιανουάριο του 2018 άγγιξαν και τους 900 κάθε εργάσιμη ημέρα καθώς αυξήθηκαν κατά 17.800 σε έναν μήνα ή στα 1.067.857 συνολικά.

Ποια όμως είναι τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών που δεν μπορεί να κατάσχει η Εφορία;

– Τα πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του και ιδίως ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.

– Τα τρόφιμα και καύσιμη ύλη, απαραίτητα στον οφειλέτη και την οικογένειά του για τρεις μήνες.

– Τα παράσημα και τα αναμνηστικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα, οι επιστολές, τα οικογενειακά έγγραφα και τα επαγγελματικά βιβλία.

– Τα βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης που προορίζονται για την επιστημονική ή καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική μόρφωση και ανάπτυξη του οφειλέτη ή της οικογένειάς του.

 

Πηγή: www.in.gr