Σε ισχύ το μεταφορικό ισοδύναμο για 49 νησιά

Σε ισχύ από την Κυριακή 1/7/2018, το μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή η επιδότηση των μεταφορών σε 49 νησιά,

Νέες φθηνότερες μετακινήσεις και μεταφορές προϊόντων με τα πλοία απολαμβάνουν από 1η Ιουλίου οι μόνιμοι κάτοικοι και μόνιμοι απασχολούμενοι, όπως εκπαιδευτικοί και γιατροί, σε 49 νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος.

 

Σε ισχύ από την Κυριακή 1/7/2018, το μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή η επιδότηση των μεταφορών σε 49 νησιά, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα ενταχθούν όλα τα νησιά της χώρας. Με τη νέα ρύθμιση θα ωφεληθούν οι νησιώτες από τις μειώσεις στα κόμιστρα των επιβατών και των εμπορευμάτων.

 

Με το νέο καθεστώς υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να ελαφρύνει έως και 958 ευρώ τον ετήσιο προϋπολογισμό της από την επιδότηση στις τιμές των εισιτηρίων.

 

Μια τετραμελής οικογένεια σε περίπτωση που κάνει το σύνολο των ταξιδιών που δικαιούται μέσα στο εξάμηνο θα ωφεληθεί:

 

  • Αν διαμένει στο Κουφονήσι κατά 849 ευρώ

  • Στην Ψέριμο κατά 1.363 ευρώ

  • Στα Ψαρά 958 ευρώ

  • Στην Ανάφη 733 ευρώ

  • Στους Φούρνους 592 ευρώ

  • Στη Σαμοθράκη 526 ευρώ

  • Στην Κάλυμνο 664 ευρώ και

  • Στη Λέσβο έως και 384 ευρώ ανά εξάμηνο

 

Για να ταξιδέψουν οι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να τυπώσουν προηγουμένως μέσω της ιστοσελίδας metaforikoisodynamo.gr τους προσωπικούς τους κωδικούς, τους οποίους στην συνέχεια θα χρησιμοποιούν κάθε φορά στο πρακτορείο που εκδίδει τα εισιτήριά τους.

 

Μέσα σε λίγες μέρες, το ποσό θα πιστώνεται αυτόματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο σύστημα Τaxis.

 

Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 49 νησιά και από 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλα τα νησιά εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας. Στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα απαιτηθούν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2019 τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή: ΕΡΤ1

 

Τι αναφέρει η Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής:

 

 

Οι κάτοικοι των νησιών μπορούν να λαμβάνουν ΑΝτιστάθμισμα ΝΗσιωτικού ΚΟστους (ΑΝΗΚΟ) από 1η Ιουλίου 2018.

 

 

Ειδικά για τα ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν για την περίοδο από 1η έως 10η Ιουλίου 2018 κατά την οποία δε θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα του Μ.Ι., ενόψει αναμονής έκδοσης των εφαρμοστικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, οι κάτοικοι των νησιών μπορούν να λαμβάνουν ΑΝΗΚΟ εφόσον:

 

 

1. πιστοποιηθούν ως δικαιούχοι και έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ ως μόνιμη έδρα τους το νησί που συγκαταλέγεται στο πεδίο της πιλοτικής εφαρμογής και αυτό ελεγχθεί από το https://metaforikoisodynamo.gr/

 

2. λάβουν Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) από το πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 9 Ιουλίου 2018 και

 

3. κρατήσουν ακέραια τα αποκόμματα των εισιτηρίων τους για διαδρομές από ή προς τα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής και τα αποστείλουν στη Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) μέχρι 31-7-2018.

 

 

Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής:

Τηλ. 22510 41226
email: [email protected]

 

ΑΣΒ