tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το θρίλερ για την α’ κατοικία

“Ναι μεν, αλλά…”, ήταν η απάντηση των Θεσμών στην παρουσίαση του πλαισίου, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, καθώς η ελληνική πλευρά παρουσίασε μόνο τους άξονες, αλλά δεν ήταν σε θέση να συμπληρώσει τα κρίσιμα κουτάκια με τους αριθμούς, δηλαδή τα νέα όρια προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται στο κυπριακό μοντέλο, δηλαδή στη ρύθμιση “κόκκινων” στεγαστικών δανείων με “κούρεμα” ή/και επιμηκύνσεις πληρωμών, η οποία θα πλαισιώνεται με επιδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

«Δεν έχουμε νούμερα, άρα δεν μπορούμε να πούμε αν είναι καλό ή κακό το σχέδιο. Δεν πρέπει να υπάρξει ζημιά για τις τράπεζες», ήταν η αντίδραση των Θεσμών και αυτό που θα κρίνει το εάν αυτό το σχέδιο θα πάρει το «οκ» από τους Θεσμούς, είναι τα στοιχεία που θα δώσουν οι τράπεζες σε 10 ημέρες.

Τι θα δείξουν αυτά τα στοιχεία; Πόσοι μπορούν να επιδοτηθούν, με βάση το κονδύλι των 150- 200 εκατ. Ευρώ, από το σύνολο των 410 εκατ. Ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό ως επίδομα στέγασης (τα υπόλοιπα θα επιδοτήσουν το ενοίκιο αδύναμων νοικοκυριών).

Η βάση αυτού του υπολογισμού θα είναι το εισόδημα των νοικοκυριών με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο κι αφού υπολογιστεί ο αριθμός των εν δυνάμει επιδοτούμενων νοικοκυριών, θα προκύψει από αυτό το σύνολο των νοικοκυριών το όριο περιουσίας (εμπορική αξία ακινήτου). Το όριο αυτό δεν θα ισχύει μόνο για την επιδότηση, αλλά θα είναι ίδιο και για την προστασία από πλειστηριασμό (αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης) όταν υποβάλει κανείς την αίτηση εξωδικαστικά.

Αν όντως οι τράπεζες δώσουν τα στοιχεία σε 10 ημέρες, θα υπάρχει περιθώριο για νομοθετική διάταξη ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Όσον αφορά, δε, στο δικαστικό κομμάτι της προστασίας (διατήρηση νόμου Κατσέλη πλην της διάταξης για την οριζόντια προστασία του άρθρου 9 παρ. 2) δεν συζητήθηκε αλλά δεν φαίνεται να τους ενοχλεί.