Χρέος. Στη σκληρή γραμμή και πάλι το Βερολίνο

θα εξεταστεί η ανάπτυξη της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια και βάσει του μέσου όρου που θα προκύψει θα δοθεί και η ανάλογη ελάφρυνση του χρέους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τη στιγμή που οι συζητήσεις για το χρέος σε τεχνικό επίπεδο έχουν φθάσει σε σημείο που χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, οι Γερμανοί φαίνεται να διατηρούν τη σκληρή στάση που κρατούσαν και πριν από την αλλαγή της κυβέρνησης επιμένοντας στη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με ισχυρούς όρους και προϋποθέσεις.

 

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα όσον αφορά την απόφαση για την πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα κρίνουν τη συμμετοχή αυτή πρέπει να επιταχυνθούν.

 

Washington Group

 

Για τον λόγο αυτόν το προηγούμενο 24ωρο βρέθηκε για λίγες ώρες στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου Π. Τόμσεν για μια συνεδρίαση του Washington Group, της ομάδας εργασίας στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής των θεσμών, με τον Μ. Μπούτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Φρ. Ντρούντι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Κλ. Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους εκπροσώπους στο Εuroworking Group της Γαλλίας, Γερμανίας Ισπανίας και Ιταλίας. Οπως πάντα, σε αυτές τις συνεδριάσεις λαμβάνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα και είναι αναγκαίες για να λυθούν θέματα που έχουν προκύψει σε έναν περιορισμένο κύκλο των πιο ισχυρών παικτών.

 

Εκεί χθες ο κ. Τόμσεν τόνισε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πατώντας σε πολλές κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι.

 

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφηκε και στο χθεσινό Euroworking Group, ενώ έχει συντελεστεί ιδιαίτερη πρόοδος στη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που συνδέει την ανάπτυξη με το ύψος της ελάφρυνσης, πλέον χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για να προχωρήσει η τεχνική προεργασία και να συμφωνήσει και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, το σημερινό προσχέδιο αναφέρει ότι θα εξεταστεί η ανάπτυξη της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια και βάσει του μέσου όρου που θα προκύψει θα δοθεί και η ανάλογη ελάφρυνση του χρέους.

 

 

Πηγή: Καθημερινή, της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

 

 

ΑΣΒ