tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

13 αγρότες και 2 επιχειρήσεις κατηγορούνται για παράνομες επιδοτήσεις

Εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας δύο σημαντικές υποθέσεις παράνομης είσπραξης επιδοτήσεων,

Εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας δύο σημαντικές υποθέσεις παράνομης είσπραξης επιδοτήσεων, από αγρότες – παραγωγούς και προμηθευτές σπόρων βάμβακος, μέσω εξαπάτησης του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει εμπλοκή πέντε   Ελλήνων  παραγωγών βαμβακιού στο νομό Αιτωλοακαρνανίας καθώς και δύο ατομικών εμπορικών – επιχειρήσεων και οκτώ  αγροτών-παραγωγών, στο νομό Κιλκίς.

Διαπιστώθηκε  φοροδιαφυγή, έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Προκύπτει σημαντική οικονομική ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, που θα προσδιοριστεί επακριβώς μετά με την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκαν αυτοτελείς ποινικές δικογραφίες για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της απάτης, της φοροδιαφυγής, της έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και της παράβασης της νομοθεσίας για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Στην πρώτη υπόθεση, που αφορά στην παράνομη δραστηριότητα των πέντε (5) βαμβακοπαραγωγών στην Αιτωλοακαρνανία, προκύπτει ότι κατά τα έτη 2006 έως 2012, προκειμένου να λαμβάνουν παράνομα τις ειδικές χρηματικές ενισχύσεις βάμβακος (επιδοτήσεις), που χορηγούνταν μέσω των εθνικών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης της αγροτικής καλλιέργειας, δήλωναν ανακριβώς στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, ως καλλιεργούμενα από τους ίδιους, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 370 στρεμμάτων.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, οι εμπλεκόμενοι συνέτασσαν ιδιωτικά συμφωνητικά εταιρικής καλλιέργειας, στα οποία δεν συμπλήρωναν την πραγματική θέση των γεωτεμαχίων, ούτε και τα ακριβή στοιχεία των συμβαλλομένων μερών.

Από τον έλεγχο στα επίμαχα γεωτεμάχια, προέκυψε ότι κανένα από αυτά δεν ταυτοποιείται με τα αρχικώς δηλωθέντα από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι παρουσίαζαν σημαντική απόκλιση ως προς την έκταση, το σχήμα και τη θέση, ενώ περαιτέρω δεν κατέστη δυνατόν να δικαιολογήσουν τη νόμιμη κατοχή τους.

Μόνο για το έτος 2011, που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, προκύπτει ότι η προκληθείσα αλλά και η επαπειλούμενη (στις περιπτώσεις της απόπειρας) ζημιά του ελληνικού δημοσίου, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, για το σύνολο των εμπλεκομένων αγροτών. Η συνολική ζημιά για ολόκληρη την περίοδο 2006 – 2012 θα προσδιοριστεί επακριβώς με την ολοκλήρωση του ελέγχου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.