tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

130.000 πλειστηριασμοί έως το 2021;

διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών ακινήτων το 2018 και 40.000 πλειστηριασμών ακινήτων το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια

Τη διενέργεια 130.000 πλειστηριασμών μέχρι το 2021 ζητούν οι δανειστές, όπως προκύπτει από την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.in.gr.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών ακινήτων το 2018 και 40.000 πλειστηριασμών ακινήτων το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια, από το 2019 ως το 2021. Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης τονίζεται ότι η κατάσταση στα Ειρηνοδικεία παραμένει προβληματική σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν τον πλειστηριασμό οπουδήποτε, χωρίς αντιδράσεις.

Ακόμη, στην Έκθεση αναφέρεται ότι οι αρχές είναι αναγκαίο να συνεχίσουν την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας και τις δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να είναι ανεμπόδιστη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Κι αυτό διότι είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

 
Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για τη διενέργεια 130.000 πλειστηριασμών κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας ότι η «Έκθεση Συμμόρφωσης» των θεσμών για την 3η αξιολόγηση, αποτελεί το υλικό πληροφόρησης των κρατών- μελών της ευρωζώνης για τη λήψη απόφασης και όχι το κείμενο της συμφωνίας.

Επεσήμαναν δε, ότι η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αποφάσισε το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης χωρίς να αναφέρεται στο ανακοινωθέν συγκεκριμένος αριθμός πλειστηριασμών. Σημείωναν, επίσης, ότι στα επίσημα κείμενα της Συμφωνίας (SMoU & TMU) που περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της χώρας για την επόμενη- και τελική- αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (κείμενα που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) δεν αναφέρεται πουθενά αριθμός πλειστηριασμών.

Πηγές: www.in.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ