24 Ιουλίου 1974: Μέρα αποκατάσταση της δημοκρατίας – Στεφάνι στο πρ. ΕΑΤ-ΕΣΑ, στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή η ΠτΔ

Οι καιροί αλλάζουν αλλά ο λαός και η Πολιτεία δεν ξεχνούν και τιμούν κάθε χρόνο την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και τα εγκλήματά της.

Δεν ξεχνούν την βίαιη ανατροπή της δημοκρατίας και την κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του λαού. Δεν ξεχνούν τη βία, τα βασανιστήρια, τις φυλακές και εξορίες, τις αφαιρέσεις ιθαγένειας από εκλεκτά δημοκρατικά τέκνα του λαού. Δεν ξεχνούν πάνω απ όλα την προδοσία της Κύπρου με συνέπεια την κατοχή, μέχρι και σήμερα, του 40% σχεδόν της Μεγαλονήσου από την Τουρκία στην οποία η χούντα έδωσε το αφορμή να εισβάλει προκαλώντας ανείπωτα βάσανα στον κυπριακό λαό.

Έτσι στις 23 και 24 Ιουλίου, κάθε χρόνο από το 1974 και μετά, οι Έλληνες πολίτες τιμούν την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, οι οποίοι  είχαν καταργηθεί από τη δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967. Μέρες που μπορεί να φέρνουν ικανοποίηση, αλλά συνοδεύονται πάντα από έναν κρυφό πόνο που ακόμη, τόσες δεκαετίες μετά, μας πονάει και αφορά την ταυτόχρονη τραγωδία της Κύπρου.Φέτος όπως και πέρσι ο εορτασμός της επετείου θα πραγματοποιηθεί με τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε ορισμένο αριθμό πολιτών στην καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συνάντηση  της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου με τον  Πρόεδρο του ΕΕΑ κ. Γ.  Χατζηθεοδσίου  κατά τον περσυνό εορτασμό της επετείου αποκατάσταση της δημοκρατίας

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζηθεοδαίου, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Όσοι θα παραβρεθούν, υποχρεούνται να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή τη βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου PCR.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα υποδεχθεί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου τους πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές, αντιστασιακούς  που αντιστάθηκαν, διώχθηκαν και βασανίστηκαν επί δικτατορίας, εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ήρωες της πρώτης γραμμής που έχει αναδείξει η πανδημία: διευθυντές των μονάδων εντατικής θεραπείας, λοιμωξιολόγοι από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιατροί από τα ακριτικά νησιά, αλλά και γιατροί, νοσηλευτές και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τα εμβολιαστικά κέντρα και εθελοντές αιμοδότες.

Βασικός στόχος για φέτος είναι η παρουσία και εκπροσώπηση μιας μερίδας της κοινωνίας που συχνά παραβλέπεται: αυτή που παράγει σιωπηλά σημαντικό έργο με γνώμονα το κοινό καλό. Η 24η Ιουλίου αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να αναδειχθεί τόσο το έργο της κοινωνικής αυτής ομάδας, όσο και να τιμηθούν εκείνοι που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας. Κοινό σημείο αποτελεί η υπέρβαση του εγώ για την εγκαθίδρυση του «εμείς».

Επιλογή της προέδρου της Δημοκρατίας είναι να εκπροσωπηθεί όλο το φάσμα της Κοινωνίας των Πολιτών. Επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής. Επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας που διακρίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οινοποιοί, βιοτέχνες και αγρότες. Καθηγητές σχολείων από την ενδοχώρα και τα ακριτικά μας νησιά, οι οποίοι δοκιμάστηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και μαθητές που διέπρεψαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αθλητές αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή η ΠτΔ

Η ΠτΔ κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, στα πρώην κρατητήρια ΕΑΤ – ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, σημερινή έδρα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθένων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Με την ευκαιρία της 47ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατία, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε το πρωί στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, στα πρώην κρατητήρια ΕΑΤ – ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους τους αντιστασιακούς.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος Ευάγγελος Γκιουγκής και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης. Στην εκδήλωση παρέστη, μεταξύ άλλων, η Χριστίνα Μουστακλή.

 

  

Κατάθεση στεφανιών για την πτώση της χούντας

23 Ιουλίου 2021, μέρα πτώσης της χούντας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθένων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) πραγματοποίησε εκδήλωση στον τόπο βασανιστηρίων του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, πίσω από την πλατεία Ελευθερίας με καταθέσεις στεφάνου από τα πολιτικά κόμματα,αντιστασιακές και κοινωνικές οργανώσεις, στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ο οποίος βασανίστηκε απάνθρωπα εκεί.  Ακολούθησαν επετειακές ομιλίες από τον ΓΓ του ΣΦΕΑ Νίκο Μανιό καθώς και από τον πρώην Πρόεδρο των Κυπρίων αγωνιστών κατά της δικτατορίας και της τουρκικής εισβολής, κ. Γιώργο Λουκά  και τον νυν Πρόεδρο Αλέξη Χαραλάμπους. Σήμερα ο ΣΦΕΑ θα υποδεχτεί την ΠτΔ.

 

Εκπρόσωποι των αντιστασιακών Κύπρου Γιώργος Λουκάς και Αλέξης Χαραλάμπους με την Χριστίνα Μουστακλη και την εκπρόσωπο του Συνδέσμου  Φίλων Μουσείου ΕΠΟΝ  Λίτσα Μπίμπου – Παπαχρήστου, λίγο μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Σπύρο Μουστακλή στο προαύλιο του πρώην  ΕΑΤ ΕΣΑ.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

ΣΒ