Αδιέξοδο στο μεταναστευτικό. Επεισόδια και αποχώρηση των ΜΑΤ. Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Καταστάσεις ακραίων συγκρούσεων των ΜΑΤ με κατοίκους και με πρωτοφανείς συγκρούσεις στη Λέσβο και στη Χίο σημειώθηκαν χθες. Οι κάτοικοι από μέρες έχουν εξεγερθεί κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για εγκατάσταση κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες, κάτω και από το βάρος της συνεχούς πίεσης που δέχονται τα νησιά από τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν συνεχώς χωρίς να προωθούνται στην ενδοχώρα. Ο διάλογος είχε σταματήσει και μόνη οδός ήταν η σύγκρουση. Ανατριχιαστικά βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τα επεισόδια.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των τραυματιών από πλευράς πολιτών και από τα ΜΑΤ. Πραγματοποιήθηκαν πολλές προσαγωγές και συλλήψεις.

Μπροστά στο αδιέξοδο η κυβέρνηση υποχώρησε και αποσύρει τα ΜΑΤ από τα νησιά χωρίς όμως να είναι καθαρό ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Σήμερα στις 12.00, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο. Η ατζέντα της συνεδρίαση μεταξύ άλλων  περιλαμβάνει και την παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στις 17.00, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Μυτιλήνη και Χίο

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Alpha σημειώνοντας πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο (Πέμπτη) ολοκληρώνεται στη Χίο.

Εισβολή σε ξενοδοχείο όπου έμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ στη Γέρα της Λέσβου

Εισβολή σε ξενοδοχείο όπου έμεναν αστυνομικοί των ΜΑΤ και στην Λέσβο έγινε στις 6:30 το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με την αστυνομία

Όπως έγινε γνωστό ομάδα ατόμων εισέβαλε σε ξενοδοχείο στη Γέρα την ώρα που οι αστυνομικοί έλειπαν καθώς βρίσκονταν σε υπηρεσία, άνοιξαν τα δωμάτια και έβγαλαν τα προσωπικά τους είδη έξω στο δρόμο όπου τους έβαλαν φωτιά.

Επεισόδια σε στρατόπεδο όπου βρίσκονταν άνδρες των ΜΑΤ

Μεγάλος αριθμός πολιτών της Μυτιλήνης περικύκλωσαν το στρατόπεδο Κυριαζή, στην είσοδο της πόλης, όπου βρίσκονται οι άνδρες των ΜΑΤ μετά τη επιστροφή τους από την περιοχή της Καράβας. Οι πολίτες έσπασαν την πύλη του στρατοπέδου, άναψαν φωτιές και δημιουργήθηκαν πολλά επεισόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β