Αύξηση κατά 267 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

Αύξηση κατά 267 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο παρουσιάζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, με το άθροισμα ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών επιστροφών φόρου να διογκώνεται στα 2,565 δισ. ευρώ από 2,298 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Στα νοσοκομεία, οι οφειλές έχουν φτάσει σε εφιαλτικά επίπεδα, στερώντας ρευστότητα 893 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες προμηθευτές. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Δεκέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων ήταν 502 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν σε 722 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο κατέληξαν στα 893 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ακολουθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με 526 εκατ. ευρώ, λοιπά νομικά πρόσωπα με 242 εκατ. ευρώ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 190 εκατ. ευρώ.

Αντίστροφη πορεία σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ακολούθησαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες, αν και προσεγγίζουν τα 650 εκατ. ευρώ, εμφανίζουν μείωση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Περιορίστηκαν τον Μάρτιο σε 642 εκατ. ευρώ από 671 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου αποτελεί διαρκή μεταμνημονιακό στόχο, ο οποίος μέχρι σήμερα διαρκώς αναβάλλεται.

Δ.