tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Ανάσα” η μείωση της τιμής του ρεύματος, αλλά όχι αρκετή

Ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό κόστος, που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό κόστος, που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.

Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – σε συνδυασμό με τις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις- να δυσκολεύονται αφάνταστα να ανταποκριθούν σε τόσο υψηλά λειτουργικά κόστη. Δεν είναι παράλογο λοιπόν ότι σε πολλές περιπτώσεις το “λουκέτο” είναι μονόδρομος.

Και για τα νοικοκυριά όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Για να πληρώσει έναν λογαριασμό της ΔΕΗ μία οικογένεια, υπάρχουν φορές που απαιτείται να καταβληθεί ένας μικρός οικογενειακός προϋπολογισμός. Πως να αντέξει ένας μισθωτός ή ένας συνταξιούχος να ανταποκριθεί, την στιγμή που τα εισοδήματα μειώνονται όλο και περισσότερο; Άρα η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, δεν πρέπει να προκαλεί απορία σε κανέναν. Τουλάχιστον με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανήμπορων συμπολιτών μας, κάπως ανακουφίσθηκαν. Όπως και με την πρόσφατη ρύθμιση για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο που οδηγείται η ελληνική επιχειρηματικότητα και βεβαίως η κοινωνία, έρχεται να δώσει “ανάσα” η απόφαση για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15% στους συνεπείς καταναλωτές, κάτι που ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας θεωρεί ότι αυτή η κίνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά πάρα πολλούς πολίτες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά όμως, το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό, λόγω και των ιδιαίτερα αυξημένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων και επιβαρύνσεων πάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μπροστά σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι πολίτες χρειάζονται περισσότερα και κυρίως αποτελεσματικότερα μέτρα ανακούφισης και στήριξης, ώστε να μπορούν να παλέψουν με αξιοπρέπεια και να ανταποκριθούν στις σκληρές απαιτήσεις της εποχής.

Ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο, είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί μία πολιτική που θα έχει ως στόχο τη διάσωση και όχι το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Που θα δώσει δικαίωμα στο όνειρο και θα αποτελέσει την απαρχή μίας νέας αναπτυξιακής πορείας, με προοπτική την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

 

Παύλος Τσακίρης