tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αναθερμαίνει την οικονομία η προοπτική εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

  • Αμοιβαία κατανόηση ότι ο εμπορικός πόλεμος είχε τελικά πολύ μεγαλύτερες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από τα σκοπούμενα αποτελέσματα.

 

Η προοπτική να καταλήξουν οι ΗΠΑ και η Κίνα σε συμφωνία για το διμερές εμπόριό τους αποτέλεσε έναν σημαντικό παράγοντα της ανόδου των διεθνών χρηματιστηρίων από την αρχή του έτους, ενώ επηρέασε θετικά και τις αγορές ομολόγων. Οι αυξήσεις δασμών στα κινεζικά προϊόντα, που άρχισε να επιβάλει πριν από ένα χρόνο η Ουάσιγκτον για να περιορίσει το τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιό της, κλιμακώθηκε γρήγορα σε έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, με εμφανή τα σημάδιά του στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με την τελευταία ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (6 Μαρτίου 2019), ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 3,6% το 2018 από 3,8% το 2017 και προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 3,3% φέτος. Ένας βασικός λόγος για την επιβράδυνση αυτή ήταν η αποδιάρθρωση που προκάλεσε στο διεθνές εμπόριο η διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί από τον λόγο αυτό στις επιχειρήσεις.

Ο φόβος μίας περαιτέρω κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση Ουάσιγκτον – Πεκίνου οδήγησε σε μεγάλη πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια πέρυσι, ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι. Το κλίμα άρχισε να αλλάζει, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του συμφώνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου να σταματήσουν τις περαιτέρω αμοιβαίες αυξήσεις δασμών για ένα διάστημα 90 ημερών, στη διάρκεια του οποίου θα γίνονταν διμερείς διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας. Πληροφορίες έκαναν λόγο την περασμένη εβδομάδα για μία κατ’ αρχή συμφωνία σε βασικούς τομείς, ενώ ο Τραμπ αιτιολόγησε την απόφασή του να μην επιβάλει, όπως προβλεπόταν, από την 1η Μαρτίου αυξήσεις δασμών και σε άλλα κινεζικά προϊόντα, επικαλούμενος την πρόοδο που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία συνάντηση κορυφής Τραμπ – Σι προς τα τέλη Μαρτίου, στην οποία θα υπογραφεί τυπικά η συμφωνία που θα θέσει σε νέα τροχιά τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά από την αρχή του 2019, με βασικό οδηγό την προοπτική μίας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, εν μέσω πληροφοριών για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Παρά την πτώση των τελευταίων ημερών, ο δείκτης S&P 500 της Wall Street σημειώνει άνοδο 10% από την αρχή του 2019, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 50 κινείται επίσης ανοδικά. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο έχει επηρεασθεί θετικά και από άλλες εξελίξεις, όπως την έξοδο της χώρας στις αγορές, σημειώνει διψήφιο ποσοστό ανόδου από την αρχή του έτους. Η πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας επέδρασε θετικά και στις αγορές των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, μειώνοντας τις αποδόσεις τους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμφωνία θα περιορίσει τους κινδύνους μίας παγκόσμιας κρίσης, με συνέπεια οι επενδυτές στην Ευρωζώνη να μην εστιάζουν τις αγορές τους σε ομόλογα που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια», όπως είναι οι γερμανικοί τίτλοι. Στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη συμβάλλει σημαντικά η στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως η χορήγηση νέων φθηνών δανείων στις τράπεζες και η αναβολή αύξησης των επιτοκίων της, η οποία θα γίνει το νωρίτερο το 2020. Σύμφωνα με αναλυτές, τα δάνεια αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε κάποιο βαθμό από τις τράπεζες για την αγορά κρατικών τίτλων, ώστε να κερδίσουν από τη διαφορά των επιτοκίων. Παράλληλα, η ΕΚΤ επενδύει και πάλι σε ομόλογα τα έσοδα που έχει από τίτλους που λήγουν. Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η καταιγιστική ζήτηση για εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης φέτος πιθανόν αντανακλά την αποδοχή από τους επενδυτές της προοπτικής ότι η περιοχή θα αναπτύσσεται με χαμηλό ρυθμό για πολλά χρόνια ακόμη.

Τον τελευταίο μήνα (από τις 8 Φεβρουαρίου) η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης (0,3 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 1,35% και των αντίστοιχων ισπανικών κατά 17 μονάδες βάσης στο 1,06%. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 45 μονάδες βάσης στο 2,51% αλλά παραμένουν 52 μονάδες βάσης υψηλότερες σε σχέση με ένα έτος πριν. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε, επίσης, τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία ωφελήθηκαν από τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, που άνοιξε τον δρόμο για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και την επάνοδό της στις αγορές με επιτυχείς εκδόσεις 10ετούς και 5ετούς ομολόγου. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε κατά 32 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας κάποια στιγμή την Παρασκευή το 3,78%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Β