Αναβολή στην εξόφληση των χρεών του Δημοσίου

Ο Προϋπολογισμός δεν συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση για πληρωμή του stock των οφειλών ως το τέλος του έτους

Υπομονή έως ότου η γραφειοκρατία υπουργείων και φορέων επιτρέψει να αποδεσμευτούν τα κονδύλια που έχουν φύγει από το ΓΛΚ, προκειμένου να εξοφλήσει το Κράτος τα χρέη του προς τους ιδιώτες, πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο. 

Η αρχική προθεσμίά εξόφλησης ως τις 21 Αυγούστου, που έληγε το 3ο Μνημόνιο, μεταφέρθηκε στις 31 Δεκεμβρίου αλλά και αυτή η προθεσμίά πάέί… περίπατο, όπως προκύπτει από το σχετικό κεφάλαιο του Προϋπολογισμού. 

"Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος του 2018, εκτιμάται ότι οι φορείς θα μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Με τη συνέχιση της προσπάθειας των φορέων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και από ίδιους πόρους, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εποπτεία και παρακολούθηση από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναμένεται η ομαλοποίηση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας", αναφέρει χαρακτηριστικά το επίμαχο κεφάλαιο του Προϋπολογισμού, χωρίς την παραμικρή ένδειξη για το πότε θα γίνει η εξόφληση. Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι για τα χρέή του ΕΟΠΥΥ, το ξεκαθάρισμα θα γίνει ως το τέλος του επόμενου έτους. 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από το ΓΛΚ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 1,913 δισ ευρώ κι αν προσθέσει κανείς τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 699 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 2,6 δισ ευρώ. 

Οι καθυστερήσεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Κομισιόν, η οποίά στην πρώτη μεταμνημονιακή της αξιολόγηση σημειώνει ότι οι Ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να αποφύγουν τη σώρρευση νέων χρεών. Η Επιτροπή παρατηρεί, δε, ότι 1,1 δισ έχουν "κολλήσει" στους φορείς και δεν έχουν φτάσει ακόμα στους αποδέκτες.