Στις 25/5 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης μετά και την παρέμβαση που έκανε το Ε.Ε.Α. με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

 

Η κυβέρνηση ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ταχύτερο άνοιγμα του κλάδου της εστίασης, πρόταση που είχε καταθέσει προς τον Πρωθυπουργό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με σχετική επιστολή.

Λίγη ώρα αργότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί θετικά στο άνοιγμα του κλάδου της εστίασης στις 25/5, όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Ανάπτυξης με σχετική ανακοίνωση:

Κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης την Δευτέρα 25 Μαΐου.

Οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση αύριο, Κυριακή 17 Μαΐου, στις 18:00 από την ΕΡΤ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου υπάρχει άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Και όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές από το κυβερνητικό επιτελείο, γίνεται συνεχώς αξιολόγηση της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας και όπου κριθεί ότι μπορούν να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες, αυτό θα γίνεται. Όπως για παράδειγμα τώρα, με την εστίαση, που ανοίγει νωρίτερα.

Αυτό που σημειώνουν από τη  κυβέρνηση, είναι ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζεται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε με σταδιακά, αλλά σταθερά βήματα να γίνει η μετάβαση σε μια νέα καθημερινότητα.

 

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου του Ε.Ε.Α προς τον Πρωθυπουργό για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, η οποία είχε αποσταλεί στις 11/5:

 

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων και η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, καταγράφονται εικόνες συνάθροισης πολλών πολιτών σε πλατείες και άλλους ελεύθερους χώρους. Κρίνοντας μάλιστα από τις απόψεις επιστημόνων αλλά και κυβερνητικών στελεχών, υπάρχει έντονη ανησυχία επειδή ακριβώς πρόκειται για συγχρωτισμό σε χώρους που δεν υπάρχει καμία υποδομή και δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν περιορισμοί.

Με αυτά τα δεδομένα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι είναι καλύτερο και για τη δημόσια υγεία αλλά και για την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας που έχει πληγεί βαθύτατα από την πανδημία, να επισπευσθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Οι κανονισμοί που θα ισχύσουν και τα μέτρα προφύλαξης που θα ληφθούν, όπως η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των φαινομένων συνάθροισης σε σημεία που σήμερα δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα ταχύτερης επαναλειτουργίας σε ένα κλάδο που είναι κομβικός για την ελληνική οικονομία αλλά και την απασχόληση. Ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με την ύφεση να είναι προ των πυλών, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη χαθεί καθόλου χρόνος για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης.

Ως Επιμελητήριο έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε στον μέγιστο βαθμό τις απόψεις των ειδικών. Είναι όμως υποκριτικό να εμμένουν ορισμένοι σε μέτρα που δεν έχουν κανένα όφελος για την κοινωνία και την οικονομία, ειδικά από την στιγμή που η άρση τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην κίνηση των πολιτών με κανόνες και προφύλαξη, άρα και στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού.

Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις σας, με την ελπίδα ότι η πρόταση του Ε.Ε.Α. θα εισακουστεί και θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να ασχοληθούν με το αντικείμενο τους νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.

 

Με τιμή

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών