Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Taxis για τις 120 δόσεις

Σήμερα- εκτός απροόπτου- ανοίγει η εφαρμογή του Taxis για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών ως και σε 120 δόσεις, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να λειτουργήσει και η αντίστοιχη πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές οφειλές.

Η Απόφαση, που συνυπογράφουν Κ. Παπανάτσιου- Γ. Πιτσιλής δίνει τις τελευταίες λεπτομέρειες κι αυτό που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι η πρόβλεψη επιείκειας για όσους κινδυνέψουν να χάσουν τη ρύθμιση «δι’ ασήμαντον αφορμήν». Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή, εν γένει, ποσά μικρού ύψους ή στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου, η ρύθμιση δεν χάνεται, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από το αρμόδιο όργανο για την τήρηση των όρων της ρύθμισης και την απώλεια αυτής, μέσα σε 45 ημέρες.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οφειλών. Μπορούν, επίσης, να υπαχθούν οφειλές, οι οποίες έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση. Αντιθέτως, ΔΕΝ μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν μπει στις 100 δόσεις και στον Εξωδικαστικό.

«Κούρεμα» βασικής οφειλής δεν προβλέπεται. Η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται αυτομάτως «κούρεμα» 10% στις προσαυξήσεις, ενώ ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα μεγαλύτερου «κουρέματος», εφόσον αποδεχθεί μικρότερο αριθμό δόσεων, από αυτές που βγάζει η παραπάνω κλίμακα. Βασικές οφειλές από την ημερομηνία υπαγωγής τους επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 5% ετησίως, με εξαίρεση βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, μόνο αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής της δόσης, προβλέπεται 2% προσαύξηση.

Το «παράθυρο» των αιτήσεων θα μείνει ανοικτό ως τις 28 Ιουνίου, αν και ήδη ετοιμάζεται η Απόφαση για παράταση, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Υπενθυμίζεται ότι αν κάποιος έχει υποστεί ήδη κατάσχεση του λογαριασμού του, η υπαγωγή του στις 120 δόσεις ΔΕΝ συνεπάγεται άρση της δέσμευσης, απλώς το ποσό που «τραβάει» η εφορία συνυπολογίζεται στη δόση της ρύθμισης.