Ανησυχία και δράσεις για την αιθαλομίχλη

Η αλλαγή του καιρού και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, προβλημάτισαν την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και για αυτό ξεκίνησαν οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Η αλλαγή του καιρού και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, προβλημάτισαν την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και για αυτό ξεκίνησαν οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

 

Υπό τον υπ. Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη συνεδρίασε για πρώτη φορά η νεοσυσταθείσα Συντονιστική Διυπουργική Ομάδα προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις, με στόχο να μην “πνιγεί” και φέτος η Αθήνα στο νέφος της αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τις σόμπες που αναμένεται να λειτουργήσουν εντατικά και αυτό τον χειμώνα.

 

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλο και σε εκπρόσωπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που εκπόνησε το ΥΠΕΚΑ.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας που επεξεργάζονται προτάσεις εκτάκτων μέτρων καθώς και τις λεπτομέρειες για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής σε λέβητες στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων.

 

Επίσης έχει εκδοθεί Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (198/30.9.2013) για τη θέσπιση προδιαγραφών των καυσίμων στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση.

 

Όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς σε όλα τα στάδια αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

 

Παρουσίασαν μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο χειμώνα το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία είχε καταδείξει ποσοστό παραβατικότητας 60% σε εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης (π.χ. σόμπες πέλετ, τζάκια, οικιακοί λέβητες στερεών καυσίμων, θερμοπομποί, κλπ).

 

Για τον έλεγχο των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και παραπλανητικών ισχυρισμών στις συσκευές αυτές έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

 

Τους αντίστοιχους ελέγχους στα καύσιμα στερεής βιομάζας διενεργούν η Υπηρεσία Ελέγχου Αγοράς (ΥΠΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, καθώς και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Ανάπτυξης (Τμήματα Εμπορίου) ενώ τις αναλύσεις των δειγμάτων που λαμβάνονται κάνει το Γενικό Χημείο του Κράτους.

 

Για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ με εκπροσώπους όλων των Περιφερειών της χώρας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης, εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης και καύσιμα στερεής βιομάζας, καθώς και για τη λήψη εκτάκτων μέτρων, εάν απαιτηθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.