tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αντίστροφη μέτρηση για το “πακέτο” παροχών

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος μετά από την Πρωτομαγιά για τα “πακέτα” ελαφρύνσεων και λοιπών παροχών, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Πιθανότατα στο Euroworking Group της Πέμπτης θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση των Θεσμών για το σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς, ωστόσο το “κλειδί” είναι οι επαφές που θα γίνουν από την ερχόμενη Δευτέρα επί ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Από τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει παροχές δύο ταχυτήτων. Η πρώτη δέσμη μέτρων θα είναι άμεσης εφαρμογής, ενώ η δεύτερη θα “απλώνεται” σε ορίζοντα 2-3 ετών. Η αρχή θα γίνει με τις 120 δόσεις για χρέη στα ταμεία και στην εφορία, που εκτός απροόπτου πάνε εντός των ημερών στη Βουλή, ενώ αναζητείται η φόρμουλα για την “13η σύνταξη” έστω ως εφάπαξ παροχή. Από το εκτιμώμενο φετινό υπερπλεόνασμα των 1,1 δισ ευρώ εξετάζεται η καταβολή μέρους των αναδρομικών 4 δισ στους συνταξιούχους.

Το δεύτερο “πακέτο”, που δεν είναι ακόμα σαφές εάν απλώς θα ανακοινωθεί ή και θα ψηφιστεί, θα συμπεριλαμβάνει τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα, τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20%, τη μείωση του ΦΠΑ ειδικά σε είδη ευρείας κατανάλωσης, το “ψαλίδισμα” του ΕΝΦΙΑ.

Το ενδεικτικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

  • Διατήρηση αφορολογήτου: 1,920 δις ευρώ το 2021 και 2,058 δις ευρώ μετά από το 2021
  • Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%: 877 εκατ. Ευρώ το 2020 και 997 εκατ. Ευρώ μετά από το 2021
  • Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς: 368 εκατ. Ευρώ το 2020 και 613 εκατ. Ευρώ από το 2021 και μετά
  • Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ: 209 εκατ. Ευρώ
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις: 150- 180 εκατ. Ευρώ
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: τουλάχιστον 180 εκατ. Ευρώ (η εκτίμηση εξαρτάται από τις προβλέψεις για τουρισμό- κατανάλωση, άρα μπορεί να είναι μεγαλύτερη)
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%: περί τα 500 εκατ. Ευρώ (λόγω αυξημένης κατανάλωσης μπορεί το κόστος να είναι μεγαλύτερο)
  • Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%: η αρχική πρόβλεψη το καλοκαίρι του 2015 όταν πέρασε το 3ο Μνημόνιο ήταν περίπου 2,3 δις σε ετήσια βάση αλλά λίγους μήνες αργότερα στον Προϋπολογισμό του 2016 η απόδοση περιορίστηκε σε περίπου 1,3 δις λόγω μείωσης κατανάλωσης
  • Εκτίμηση για 13η σύνταξη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια . Το σύνολο των συνταξιούχων είναι περίπου 2,6 εκατομμύρια, άρα με παροχή 400 ευρώ, το κόστος ξεπερνά το 1 δισεκατ. Ευρώ.

Η βασική ένσταση των Ευρωπαίων είναι ότι τα όποια επεκτατικά μέτρα θα δεσμεύσουν τους επόμενους κρίσιμους Προϋπολογισμούς, τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αντιμετωπιστούν οι επικείμενες δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά τουλάχιστον 9,5 δισ ευρώ.