Απεργία εργαζομένων σήμερα: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, δεκάδες σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλεϊ και τραμ η Αθήνα, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των κεντρικών συνθημάτων των συνδικάτων το «όχι» στην «κατάργηση του 8ωρου».

Σε 24ωρη απεργία και δυναμικές κινητοποιήσεις καλούν τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και δεκάδες σωματεία, λέγοντας «όχι» στις προωθούμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά αλλά και αποτίοντας φόρο τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως δηλώνει το ΕΚΑ, το οποίο διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος, επιδιώκει να στείλει ένα «ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στους επικείμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς», απέναντι «στην κατάργηση του 8ώρου, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, το άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους, την μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, την προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας, τις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονικά μητρώα στη διάθεση κυβέρνησης και εργοδοτών)» και την καλεί «να μην γυρίσει τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω».

Σε συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος, την ίδια ώρα καλεί, και η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει κηρύξει 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, σημειώνοντας ότι «ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886».

Σημειώνεται ότι πληθώρα υπηρεσιών αναμένεται να μη λειτουργήσουν, λόγω της απεργίας στο Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, τα νοσοκομεία αναμένεται να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω και της συμμετοχής των υγειονομικών στις κινητοποιήσεις.

«Μετατρέπουμε το θυμό μας σε αγώνα. Την αγανάκτηση μας σε οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση. Για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας στη χώρα μας ,για τα εκατομμύρια νεκρών σε όλο τον κόσμο που θάφτηκαν κάτω από τα σαθρά θεμέλια των υποχρηματοδοτημένων και εμπορευματοποιημένων συστημάτων υγείας», σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν «στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλοι τη χώρα».

«Ο εφετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών να καταπολεμήσουν την πανδημία σε αντίξοες συνθήκες και αντιμέτωποι με όλες τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να ψηφίσει Νομοσχέδιο στην Βουλή που καταργεί και συρρικνώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για τα οποία έδωσε σκληρούς αγώνες το εργατικό κίνημα να κατακτήσει», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία δίνει ραντεβού στην «πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00πμ για την Αττική» και «όπου αποφασίζουν τα κατά τόπους νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ» για την περιφέρεια.

Το κάλεσμα για την απεργία υπογράφεται από περισσότερες των 400 συνδικαλιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, το οποίο διοργανώνει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μία ώρα νωρίτερα, στις 10 π.μ., τονίζοντας πως «η κυβέρνηση με το νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη». «135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο», τονίζει ακόμη το Πανεργατικό Μέτωπο.

Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ για την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, θα είναι όλες στις 9.15 π.μ. στα εξής σημεία:

 • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα
 • Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, Μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας και των Βορείων Προαστίων
 • Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα
 • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και επιτροπές αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, Μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νοτίων Προαστίων

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Ποιοι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ συμμετέχουν στην απεργία, πώς θα κινηθούν Μετρό, λεωφορεία και τρένα.

Ακινητοποιημένοι θα είναι όλη τη ημέρα αύριο, Πέμπτη, οι συρμοί στις γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, όπως και τα τρόλεϊ και το τραμ, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων των ΜΜΜ στην απεργία που έχουν προκυρήξει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών και σειρά άλλων σωματείων για την 6η Μαΐου.

Κανονικά θα κινηθούν, ωστόσο, τα λεωφορεία, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

«Με στόχο την ενημέρωση του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, δεν θα λειτουργήσουν τα ακόλουθα μέσα:

 • Το Μετρό, Γραμμές 1 (Πειραιάς – Κηφισιά), 2 και 3,
 • Το Τραμ και
 • Τα Τρόλεϊ».

Τροποποιήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων στον Προαστιακό

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από την πλευρά της, ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω της 3ωρης στάσης εργασίας, αύριο από τις 10:00 έως 13:00, που πραγματοποιούν τα σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, θα υπάρξουν τροποποιήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Ειδικότερα, τα δρομολόγια του Προαστιακού που θα επηρεαστούν είναι τα εξής:

 1. Μεταξύ Αθηνών – Οινόης – Χαλκίδας – Οινόης – Αθηνών:

Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 1542 , 1543.

Η αμαξοστοιχία 1547 θα αναχωρήσει από Χαλκίδα μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.

Η αμαξοστοιχία 1546 θα αναχωρήσει από Αθήνα μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.

 1. Μεταξύ Πειραιά – Κιάτου – Πειραιά:

Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 1308, 1310, 1312, 1314 & 1309, 1311, 1313, 1315.

 1. Μεταξύ Πειραιώς – Αεροδρομίου – Πειραιώς:

Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 1212, 1214, 1216 & 1211, 1213, 1215.

Η αμαξοστοιχία 1209 καταργείται στο τμήμα μεταξύ Αθηνών – Πειραιώς.

Η αμαξοστοιχία 1218 καταργείται στο τμήμα μεταξύ Πειραιώς – Αθηνών.

 1. Μεταξύ Λιοσίων – Κορωπίου – Λιοσίων:

Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 2212, 2217.

 1. Μεταξύ Λιοσίων – Αεροδρομίου – Λιοσίων:

Δεν θα κυκλοφορήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες: 2218, 2222, 2226 & 2219, 2223, 2227.

 

Πηγή:ieidiseis.gr

Β