Απειλή για 40.000 λουκέτα στην εστίαση φέτος

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσουν ρολά μπαρ και εστιατόρια σε συγκεκριμένες περιοχές από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί (11/8-23/8) χαρακτηρίζεται «καταστροφική» από παράγοντες του κλάδου.

Με λουκέτο κινδυνεύει 1 στις 4 επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί με στόχο τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού. Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι αναμένεται να κλείσουν 30.000-40.000 επιχειρήσεις από τις περίπου 120.000 και άνω που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, επισημαίνοντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί να χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις που δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μολονότι αναγνωρίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, οι ίδιοι θεωρούν το ίδιο αναγκαία τη λήψη μέτρων στήριξης από την πολιτεία για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς η πανδημική κρίση έχει πλήξει σημαντικά τη ρευστότητά τους.

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσουν ρολά μπαρ και εστιατόρια σε συγκεκριμένες περιοχές από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί (11/8-23/8) χαρακτηρίζεται «καταστροφική» από παράγοντες του κλάδου, καθώς ήδη υπάρχουν σκέψεις από πολλές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν καθόλου. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι το κλείσιμο των καταστημάτων τις συγκεκριμένες ώρες μπορεί να δημιουργήσει συνωστισμό σε άλλα μέρη (π.χ. πλατείες, παραλίες) λόγω της διακίνησης αλκοόλ από μικρότερα σημεία πώλησης (μίνι μάρκετ).

«Ηδη υπάρχει δυστοκία στην πληρωμή των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κύμα αθέτησης πληρωμών», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Πηγή: Καθημερινή

Β