tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αποκλεισμένα τα γραφεία της ΔΕΗ

Οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ στρέφονται κατά της πώλησης – ιδιωτικοποίησης ποσοστού (30%) της ΔΕΗ και γενικότερα κατά της ιδιωτικοποίησης

Πολλοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ, έχουν από το πρωί αποκλείσει τα κεντρικά γραφεία της, στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Αθήνα και συγκεντρώνονται στους πέριξ δρόμους. Το ίδιο σκηνικό παρουσιάζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχει συγκεντρωμένο εργατικό δυναμικό, κυρίως δε στις ηλεκτροπαραγωγικές περιοχές και στα λιγνιτωρυχεία.

 

Οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ στρέφονται κατά της πώλησης – ιδιωτικοποίησης  ποσοστού (30%) της ΔΕΗ και γενικότερα κατά της έναρξης ιδιωτικοποίησης της μαζικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις 7 το απόγευμα, σήμερα 3/7, θα γίνει η μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Η κινητοποίηση θα έχει και τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, η οποία πραγματοποιεί τις δικές της κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα, ο διαχειριστής του Συστήματος ετοιμάζει πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης. Πάντα υπάρχει κίνδυνος διακοπής παροχής ηλ. ρεύματος, γι αυτό πρέπει οι καταναλωτές να αποφεύγουν κάθε κατανάλωση που δεν τους είναι απολύτως αναγκαία. Ειδικότερα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του ασανσέρ και τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι 13 μονάδες της ΔΕΗ που τέθηκαν εκτός λειτουργίας με την έναρξη της απεργίας είναι: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο.

Η ισχύς που λείπει από το σύστημα είναι 2.700ΜW. Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 7 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2.200MW και τα υδροηλεκτρικά.
 

Στο μεταξύ σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται οι σκληρές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός της άλλης εβδομάδας από το θερινό τμήμα ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να ψηφιστεί στα τέλη Ιουλίου.

 

Κεντρικό θέμα της αντιπαράθεσης είναι η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δηλαδή του 30% του παραγωγικού της δυναμικού. Η κυβέρνηση το θεωρεί απαραίτητο ισχυριζόμενη ότι θα πέσουν οι τιμές αλλά και γιατί είναι προαπαιτούμενο της τρόικας. Δηλώνει δε ότι θα περάσει το νομοσχέδιο με κάθε κόστος και απειλεί τους εργαζόμενους με επιστράτευση, αν υπάρξουν προβλήματα. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλάνε για «ξεπούλημα» εθνικού πλούτου που φορέας του είναι  Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και για σταδιακή ομηρία της χώρας από κάθε ιδιώτη παραγωγό ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα έπεσε από την αντιπολίτευση και η πρόταση για δημοψήφισμα με το ερώτημα της ιδιωτικοποίησης ή όχι της ΔΕΗ.