tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αρχές Μαρτίου η ψηφιακή υπηρεσία διακίνησης νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για το νόμο 4492/2017, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4587/2018, σχετικά με την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες και την ψηφιακή υπηρεσία διακίνησης νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και η εφαρμογή της αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο αρχές Μαρτίου.

Δείτε την απόφαση 80/26402/08-02-2019Λειτουργία Ψηφιακής Υπηρεσίας για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων.” από το αρχείο του κόμβου

Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου με τις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

……………………………………….

Ανακοίνωση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2019

«Ανακοινώσαμε τις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων που είχαμε υποσχεθεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής»

Το πρώτο μέρος της δέσμης μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής ανακοίνωσαν στους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τα πέντε μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν σε μαραθώνια συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χθες, από τις 6.30 μ.μ. μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν ήταν:
Α) Η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από Τρίτες Χώρες. Σκοπός είναι η απλοποίηση της διαδικασίας απασχόλησης εργατών γης από γειτονικές Τρίτες Χώρες, όπως την Αλβανία.
Β) Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, θα διανέμονται στους μαθητές:
· 153.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2019-2020,
· 300.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 και
· 600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.
Γ) Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους.
Δ) Τέλος Δεκέμβρη ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε το νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με το αίτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών για τη χρονιά που πέρασε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «στη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις – και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τον κ. Αραχωβίτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και οι βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα και Νίκος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Αραχωβίτης μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε:
«Σήμερα προσήλθαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εδώ στο ΥπΑΑΤ, όπου όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μαζί με την ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εργασίας, μαζί με τους βουλευτές μας, συζητήσαμε σε μία μαραθώνια πραγματικά συνεδρίαση όλα τα αιτήματα ένα-προς ένα, τα αναλύσαμε και είδαμε τι έχει υλοποιηθεί, τι βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και ποια είναι η ιεράρχηση. Τους ανακοινώσαμε τις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων που είχαμε υποσχεθεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Το πρώτο μέτρο ήταν η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες. Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, εδώ ήταν και ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος έφυγε λίγο νωρίτερα, τους ανακοινώσαμε ότι το πρόβλημα με τους εργάτες γης τρίτων χωρών επιλύεται. Το εργατικό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής, μαζί με τις εισροές και ένα-ένα παρεμβαίνουμε. Επόμενοι στόχοι είναι οι παρεμβάσεις στα λιπάσματα, που ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα, λύθηκε ένα σημαντικό ζήτημα που ανέβαζε το κόστος παραγωγής και το επόμενο διάστημα θα το δουν και οι αγρότες στην τσέπη τους, στα λιπάσματα. Ακολουθούν παρεμβάσεις στους σπόρους, στα φυτοφάρμακα και στις υπόλοιπες εισροές.
Ένα δεύτερο που ανακοινώσαμε σήμερα στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, είναι η εισαγωγή ΠΟΠ Φέτας στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία, στα σχολικά γεύματα. Αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το σχολικό έτος 2019-2020, την επόμενη χρονιά διπλασιάζονται οι μερίδες, μιλάμε για 300.000 μερίδες την ημέρα με φέτα ΠΟΠ και την επόμενη χρονιά το 2021-2022, θα φτάσουμε στις 600.000 μερίδες στα σχολεία.
Παράλληλα, μιλήσαμε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ένα αίτημα των μπλόκων, για το οποίο, στην χρονιά που πέρασε, είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη.
Επίσης, συζητήσαμε για το πρόβλημα της ρευστότητας και ανακοινώσαμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του προγράμματος των μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, χαμηλότοκο δάνειο, και στα επόμενα νομοθετήματα είναι και η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Επίσης, συζητήσαμε για το ΑΤΑΚ στα αγροτεμάχια, που και φέτος θα αποτελεί πληροφοριακό στοιχείο, φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία.
Μιλήσαμε για τους δασικούς χάρτες, όπου στις περισσότερες περιοχές το πρόβλημα έχει επιλυθεί με τη συνεργασία των δασαρχείων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, των Περιφερειών και του ΟΠΕΚΕΠΕ και κανένας δεν πρόκειται να χάσει τις επιδοτήσεις του. Αυτό είναι ξεκάθαρο, για τις επιδοτήσεις μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν τρεις πληρωμές, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν τα λεφτά τους για το 2018, αλλά και αργότερα οι επιδοτήσεις του 2018 ή του 2019 δεν χάνονται ποτέ, περιμένουμε μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

Δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις – και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις.
Στο τέλος του 2018, όπως θυμάστε, δόθηκε λύση σε ένα από τα χρόνια αιτήματα των μπλόκων, που ήταν η προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις. Αυτό θεσμοθετήθηκε τέλος του χρόνου και οι επιδοτήσεις που κατατέθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2018 ήταν προστατευμένες για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων επιδοτήσεων.
Επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο του 2018 υλοποιήθηκε μια δέσμευση του Πρωθυπουργού για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες και, επίσης, άλλη μια δέσμευση του πρωθυπουργού, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ένα τρίτο, κατά 33% στον κλάδο της σύνταξης.

Από κει και πέρα μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως είπαμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, έρχονται στο επόμενο χρονικό διάστημα και, κυρίως, δίνονται κίνητρα και με το νόμο, που θα είναι έτοιμος τις επόμενες μέρες, για τους συνεταιρισμούς. Πιστεύουμε βαθιά ότι οι συνεταιρισμοί σαν μορφή οργάνωσης των παραγωγών είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν τη λύση στις χαμηλές τιμές, από τη μία και στην προστασία του εισοδήματος των παραγωγών απέναντι στην αγορά.
Επίσης, το ζήτημα που συζητήσαμε με τους αγρότες είναι η εφαρμογή της εξόφλησης σε 60 μέρες. Τέλος Δεκέμβρη είχαμε μια τροπολογία που έκανε το νόμο πιο λειτουργικό, υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της μέχρι τις αρχές Μάρτη. Εκεί περνάνε τα τιμολόγια των παραγωγών και ο παραγωγός θα εξοφλείται μέσα σε 60 ημέρες. Άλλο ένα πάγιο αίτημα των μπλόκων ικανοποιείται.
Ελπίζουμε ότι στο μεγαλύτερο βαθμό τα αιτήματα των αγροτών – δεν είναι μόνο αιτήματα των μπλόκων, είναι όλων των αγροτών – δρομολογούνται σιγά-σιγά. Ποτέ τα προβλήματα δεν τελειώνουν, ωστόσο είμαστε εδώ, αυτή η κυβέρνηση έχει τη διάθεση, έχει δείξει τη βούλησή της για εξεύρεση λύσεων, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί.»”

Πηγή: Taxheaven

 

 

Β