Αρνητικές οι τράπεζες στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι τους, δεν επιθυμούν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία.

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι τους, δεν επιθυμούν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία.

Στο τέλος του χρόνου λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ και η τρόικα πιέζει για αυτή την άρση του καθεστώτος προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Όμως οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών δηλώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας το 2015 αφού κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

 

Μάλιστα θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέα πτώση στις τιμές στην κτηματαγορά, ενώ η συγκέντρωση και διαχείριση χιλιάδων μικρών ακινήτων θα ήταν ασύμφορη λόγω υψηλού κόστους για τις τράπεζες.

 

Ο πρώτος που ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σύμφωνος με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ήταν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ενώ και η Διοίκηση της Eurobank συντάχθηκε με την ίδια άποψη.

 

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου τόνισε πως ειδικά για την πρώτη κατοικία δεν έχει νόημα η άρση των πλειστηριασμών, ενώ ο επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι  είτε αρθούν είτε δεν αρθούν οι πλειστηριασμοί, δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της τράπεζας στο θέμα της πρώτης κατοικίας.

 

«Το κόστος διαχείρισης είναι πολύ μεγάλο για μια τράπεζα όταν βρεθεί να έχει στην κατοχή της τόσα πολλά ακίνητα» ανέφερε σχετικά ο κ. Καλαντώνης.

 

Πηγή : in.gr