tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων και συνταξιούχων

Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι απέργησαν και διαδήλωσαν, στις 18.2.2020, με αφορμή την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα συνθήματα «Όχι σε συντάξεις πείνας, «Όχι στο νόμο λαιμητόμο», «Όχι στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση» κυριάρχησαν.

Η πρωτοβουλία ανήκε στα εργατικά κέντρα, σε ομοσπονδίες, σε σωματεία και σε οργανώσεις εργαζομένων όπως η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

Το πρωί της Τρίτης επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας λόγω της απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ωστόσο η κατάσταση αυτήν την ώρα έχει εξομαλυνθεί και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ομαλά.

Πορείες, όμως, και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετείχαν μέλη του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Οι πορείες κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «Οι σημερινές συγκεντρώσεις έστειλαν μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν έχει την έγκριση των εργαζομένων για να υλοποιήσει το τερατούργημα που μετατρέπει την Κοινωνική Ασφάλιση από δικαίωμα σε εμπόρευμα, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, στέλνοντας τους εργαζόμενους στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της Υγείας. Δεν θα ανεχτούμε να παίζεται ο ιδρώτας μας σε χρηματιστηριακές λοταρίες, να “επενδύονται” οι συντάξεις με όρους χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Ο κόπος μας δεν είναι τζόγος! Να παλέψουμε για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση, να μην περάσει ο σχεδιασμός για Ασφαλιστικό με βάση τους 3 πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ…»

Κυβερνητικοί κύκλοι για απεργία : Συνδικαλιστικός παραλογισμός από «επαγγελματίες εργατοπατέρες»

Για υποκινούμενες απεργίες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις μίλησαν κυβερνητικές πηγές, κατηγορώντας τους «επαγγελματίες εργατοπατέρες» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ για αιτήματα που κινούνται εκτός λογικής.

Κατηγόρησαν δε τους συνδικαλιστές ότι ελάχιστα αντέδρασαν στο νόμο Κατρούγκαλου μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ξεχνώντας προφανώς ότι ένας από τους λόγους που πολλοί εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ και της «εμπιστεύτηκαν» τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν η υπόσχεση για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου.