Αύξηση 1,2 δισ ευρώ στις τουριστικές εισπράξεις

Επιβάρυνση στο εμπορικό ισοζύγιο λόγω πετρελαίου, δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας

Τρία στοιχεία χρήζουν προσοχής στο δελτίο που αναλύει το Ισοζύγιο Πληρωμών με τη συμπλήρωση του οκταμήνου Ιανουαρίου. Το πρώτο είναι η θεαματική αύξηση των εισπράξεων από τον Τουρισμό, το δεύτερο είναι η μεγάλη επιβάρυνση από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και το τρίτο η ενίσχυση των άμεσων επενδύσεων. 

Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 1,4%. Στο οκτάμηνο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 11,6% και 11,1% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 11,764 δισ ευρώ από 10,587 δισ ευρώ στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. 

Στον αντίποδα, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 961 εκατ. ευρώ (στα 13,3 δισ ευρώ) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Αυξημένο ήταν και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, αν και οι σχετικές εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 14,4% (13,4% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (10,0% και 9,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, οι εισαγωγές ως απόλυτο μέγεθος αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο. 

Όσον αφορά στην κατηγορία των των άμεσων επενδύσεων, στο οκτάμηνο οι καθαρές απαιτήσεις και υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού – οι τελευταίες αντιπροσωπεύουν ξένες άμεσες επενδύσεις – κατέγραψαν αύξηση κατά 432 εκατ. ευρώ και 2,6 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα.