tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δυνατότητα ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από συζύγους

Από το 2019 κιόλας, όσοι σύζυγοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης επιθυμούν να υποβάλουν ξεχωριστά τη φορολογική τους δήλωση, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν!

Η διάταξη, που είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες, συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο- σκούπα για τη διάσωση των συντάξεων και τίθεται σε άμεση εφαρμογή. Συγκεκριμένα, η φορολογική δήλωση δύναται να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει, με ανέκκλητη δήλωσή του για κάθε φορολογικό έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο.

Προβλέπεται ότι κατά το έτος υποβολής χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, υπό την οριζόμενη επιφύλαξη, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

Όσον αφορά στα τεκμήρια, επί της ουσίας θα ισχύει ό,τι ισχύει για τις ατομικές δηλώσεις, δηλαδή ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ για τον καθένα αντί 5.000 ευρώ ως ζευγάρι, ενώ κάθε αντικειμενική δαπάνη θα επιβαρύνει το καθένα ξεχωριστά. Πρόβλημα εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί στις περιπτώσεις που θα επιχειρηθεί η κάλυψη αυτών των ατομικών τεκμηρίων, με ανάλωση κοινού κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

Το εμφανές πλεονέκτημα αυτής της επί της ουσίας ξεχωριστής εκκαθάρισης, είναι ότι δεν θα “χάνεται”, πλέον, η επιστροφή φόρου για τον ένα, όταν ο άλλος έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό.