tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία

Διαρκώς και χειροτερεύουν οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις στις οικονομίες των διαφόρων χωρών από την πανδημία του κορονοϊού. Τόσο στην Ευρώπη και την Κίνα όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές με συνέπεια τη γενική υποχώρηση του όγκου του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τα ποσοστά της πτώσης ποικίλουν από τους οργανισμούς που την υπολογίζουν, ανάλογα με τον χρόνο που θέτουν ως τέλος της πανδημίας. Όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο μεγαλύτερη και με αυξανόμενη ένταση θα είναι η πτώση.

Ευρωζώνη: Βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού, που σαρώνει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, προκαλεί χάος, με καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία να κατεβάζουν ρολά.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit’s ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για την Ευρωζώνη, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, βούλιαξε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 31,4 μονάδων από 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, με διαφορά, μηνιαία πτώση από τα μέσα του 1998 που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα. Η τιμή του δείκτη ήταν χαμηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις, που είχαν γίνει σε έρευνα του Reuters, όπου η μέση πρόβλεψη ήταν 38,8 μονάδες. «Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Απότομες κάμψεις παρατηρήθηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού», πρόσθεσε.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες της έρευνας διαμορφώθηκαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που αποτελεί το σημείο καμπής μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας, με τις νέες εργασίες να έχουν πληγεί ιδιαίτερα – ο σχετικός δείκτης βυθίστηκε στις 29,5 από τις 51,2 μονάδες. «Ο PMI του Μαρτίου υποδηλώνει μία μείωση του ΑΕΠ με ένα τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 2% και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει προοπτική ακόμη μεγαλύτερης πτώσης», σημείωσε ο Γουίλιαμσον.

Moody’s: Σε ύφεση οι χώρες της G20 φέτος

Οι οικονομίες των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20) στο σύνολό τους θα βρεθούν σε ύφεση φέτος, λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2, προειδοποίησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Συνολικά, οι χώρες αυτές θα παρουσιάσουν συρρίκνωση του ΑΕΠ τους κατά 0,5%. Στις ΗΠΑ η συρρίκνωση αυτή θα φτάσει το 2% και στην ευρωζώνη το 2,2%. Η Κίνα, από την άλλη, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη 3,3%, ποσοστό ωστόσο που θεωρείται πολύ χαμηλό για τη χώρα αυτήν.

Οικονομική κάμψη μεγαλύτερη από εκείνη του 2008 προβλέπει ο Π.Ο.Ε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι η οικονομική κάμψη και οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2 θα είναι χειρότερη από την ύφεση του 2008.

«Οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΕ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει «πολύ απότομη κάμψη στο εμπόριο».

G20-ΔΝΤ: Η παγκόσμια ύφεση λόγω της πανδημίας μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη του 2008

Η παγκόσμια ύφεση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θα μπορούσε να είναι χειρότερη από εκείνη που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προειδοποίησε  η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της G20.

Στην ανακοίνωσή της, η Γκεοργκίεβα αναφέρει ότι προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες ότι οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης είναι «αρνητικές» για το 2020 και ότι θα πρέπει να αναμένεται «μια ύφεση τουλάχιστον εξίσου σοβαρή, αν όχι και χειρότερη» με εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το 2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η μείωση ήταν 3,16% και στις χώρες της ευρωζώνης 4,08%.

«Όμως αναμένουμε μια ανάκαμψη το 2021», πρόσθεσε, δίνοντας μια πιο αισιόδοξη νότα. Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «είναι πρωταρχικής σημασίας να δώσουμε προτεραιότητα στα μέτρα απομόνωσης και στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας» σε όλον τον κόσμο, τόνισε. «Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι και θα είναι σοβαρές, όμως όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη», εκτίμησε.

Η πανδημία ανάγκασε πολλές χώρες να λάβουν δρακόντεια μέτρα -διακοπή αεροπορικών συνδέσεων, κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ και εστιατορίων και απαγόρευση κυκλοφορίας- επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε εξάλλου ότι στηρίζει πλήρως τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες για να στηρίξουν τα συστήματα υγείας και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, εκτιμώντας ότι οι προηγμένες οικονομίες «είναι σε καλύτερη θέση» για να απαντήσουν στη κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες ή φτωχές χώρες «αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις». Όπως είπε, από την αρχή της κρίσης οι επενδυτές απέσυραν 83 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συνιστά «τη μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων που έχει καταγραφεί ποτέ».

Το Ταμείο δηλώνει «έτοιμο να αναπτύξει όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητές του», δηλαδή περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, την ώρα που περίπου 80 από τις 189 χώρες μέλη του ζητούν την οικονομική στήριξή του. Η Γκεοργκίεβα διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς ώστε να δοθεί «μια συντονισμένη απάντηση».

Στη δική της ανακοίνωση, η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθύμισε ότι ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση. «Ετοιμάζουμε επίσης προγράμματα σε 49 χώρες (…) και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για 16 από αυτά εντός της εβδομάδας», είπε ο πρόεδρός της, Ντέιβιντ Μάλπας.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β