tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αιχμές Κομισιόν για την υψηλή φορολογία στην Ελλάδα

Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη 2η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο υποσκάπτεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η απασχόληση.

«Το συνολικό ποσοστό φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και είναι ήδη υψηλότερο από τους εταίρους» παρατηρεί η Κομισιόν, χωρίς όμως διάθεση αυτοκριτικής για τις πιέσεις που άσκησαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να “ψαλιδιστούν” φοροαπαλλαγές και να μην αναστραφούν αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, που επιβλήθηκαν στη διάρκεια των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

«Το φορολογικό σύστημα επιβάλλει υψηλά βάρη στις επιχειρήσεις και στα χαμηλόμισθα νοικοκυριά με παιδιά», τονίζει χαρακτηριστικά η Κομισιόν, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι η εργασία επιβαρύνεται συνολικά με 41% έναντι μέσου κοινοτικού όρου 36%. Παρατηρεί, δε, ότι σε αντίθεση με τα άλλα κράτη- μέλη, το φορολογικό βάρος είναι υψηλότερο στα νοικοκυριά με έναν εργαζόμενο και παιδιά, ενώ λόγω του υψηλού αφορολόγητου, το σύστημα στρέφεται στις ασφαλιστικές εισφορές, που τελικά επιβαρύνουν υπέρμετρα τους χαμηλόμισθους.

Στην Έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται και στις αρνητικές επιπτώσεις της υψηλής φορολογίας στις επενδύσεις. Αίσθηση προκαλεί, μάλιστα, η συγκεκριμένη επικριτική αναφορά στο Τέλος Επιτηδεύματος, που λίγο ως πολύ χαρακτηρίζεται ως χαράτσι. «Εκτός από τον υψηλό φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, όλοι οι επιτηδευματίες, που είναι ενεργοί για περισσότερα από 5 χρόνια, πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο ένα τέλος 650 ευρώ, ανεξαρτήτως της κερδοφορίας τους, όπως επίσης σχετικά υψηλά και περίπλοκα τέλη χαρτοσήμου», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν, παρατηρώντας ότι παρά την υψηλή φορολογία (6η υψηλότερη στην Ε.Ε.), τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις κινούνται στο μέσο όρο.

Ειδική αναφορά γίνεται στους αυταπασχολούμενους, που είναι σχεδόν διπλάσιοι στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς το μίγμα των υψηλών φόρων και εισφορών, «ροκανίζει» τις εισπράξεις από αυτήν την κατηγορία φορολογούμενων. Όπως παρατηρεί η Κομισιόν, στο διάστημα 2015- 2017 ο αριθμός των ελευθέρων επαγγελματιών μειώθηκε κατά 14%, ενώ τα δηλωμένα τους εισοδήματα κατά 27%.