tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έκλεισε η συμφωνία για το Χρέος

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ χαιρέτισαν την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια μετά από ολονύχτιο θρίλερ

Η αξιολόγηση τελείωσε, τα τελευταία προαπαιτούμενα εκπληρώθηκαν και η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από τα Μνημόνια μετά από 8 χρόνια. Αυτό ήταν το κοινό μήνυμα Ευρωπαίων και ΔΝΤ, μετά από ένα ακόμα θρίλερ στη συνεδρίαση του Eurogroup, λόγω της γερμανικής στάσης απέναντι στο θέμα του Χρέους. Η συμφωνία τελικά επιτεύχθηκε λίγο πριν από τη 1 τα μεσάνυχτα. 

Τα βασικά σημεία για το Χρέος είναι τα εξής:
1. Η κατάργηση της ποινής επιτοκίου που προβλεπόταν στα ομόλογα της επαναγοράς του 2012, αρχής γενομένης από το 2018
2. Η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, τα οποία υπολογίζονται σε 4-5 δισ. ευρώ. Η επιστροφή θα γίνει σε εξάμηνες δόσεις από το φετινό Δεκέμβριο ως τον Ιούνιο του 2022, για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών ή για άλλου είδους, συμφωνημένες, επενδύσεις 
Και τα δύο παραπάνω μέτρα θα ενεργοποιούνται υπό τον όρο της θετικής αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης επιτήρησης, που ξεκινά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 
3. Το «πάγωμα» της καταβολής τόκων για δάνεια του 2ου Μνημονίου ύψους περίπου 96,6 δισ. ευρώ, για άλλα 10 χρόνια, δηλαδή ως το 2033.
4. Η επιμήκυνση του μέσου χρόνου ωρίμανσης δανείων του 2ου Μνημονίου για 10 χρόνια.
5. Η καταβολή δόσης (η τελευταία του προγράμματος) ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. ευρώ θα πάνε για τις δανειακές ανάγκες και τα υπόλοιπα στο «μαξιλάρι», το οποίο υπολογίζεται στα 24,1 δισ. ευρώ και καλύπτει τη χώρα για τουλάχιστον 22 μήνες, μετά από τον Αύγουστο. 

Τι λείπει από το «πακέτο»; Κατ’ αρχάς, η επιμήκυνση που συμφωνήθηκε είναι όντως μεγαλύτερη από την 3ετία που προωθούσε η γερμανική πλευρά, αλλά δεν φτάνει στην 15ετία, που προέβλεπε η περσινή απόφαση του Eurogroup. Επιπλέον, απουσιάζει το «γαλλικό κλειδί», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης του Χρέους, πάνω στον οποίο εργάστηκαν επί σχεδόν 12 μήνες οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, καθώς το Βερολίνο δεν ήρε το βέτο του. Συν τοις άλλοις, η τελική δόση είναι, μεν, μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό για 11,7 δισ. ευρώ, αλλά δεν έφτασε στα 21,7 δισ. ευρώ, κάτι που θα επέτρεπε την εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, που διαμορφώνονται σε περίπου 10,4 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις πληροφορίες που ήθελαν το Βερολίνο να αρνείται μια τόσο μεγάλη δόση, προκειμένου να κρατήσει «ζεστό» το ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, υποχωρώντας τελικά στο θέμα της επιμήκυνσης. Σημειωτέον ότι το «μαξιλάρι» δεν μπορεί να αγγιχθεί από την Αθήνα, παρά μόνο σε συμφωνία με τον ESM.