tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΚΤ: Η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχιστεί

Τον Μάρτιο έθεσε ως το σημείο αναφοράς για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της μετά το α΄ τρίμηνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν και θα έχει στα χέρια της τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Έτσι, αν και προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως και αναμενόταν, και δήλωσε πως προτίθεται (δεν δεσμεύεται) να τα αυξήσει περαιτέρω κατά 50 μ.β. στις 16 Μαρτίου, τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα κινηθεί στη συνέχεια, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για έναν πιο αργό ρυθμό στον κύκλο σύσφιγξης, κάτι που κάνουν ήδη ή έχουν διαμηνύσει ότι θα κάνουν και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ αύξησε και τα τρία βασικά της επιτόκια κατά 50 μ.β. Κατά συνέπεια, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης αυξήθηκαν σε 2,5%, 3,00% και 3,25% αντιστοίχως.

«Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β. ακόμη στην επόμενη συνεδρίασή του τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική του», σημειώθηκε στην ανακοίνωσή της ΕΚΤ, διαμηνύοντας έτσι για τουλάχιστον άλλη μία σημαντική αύξηση, σχετικά με το μέγεθος της οποίας ωστόσο δεν υπάρχει ομοφωνία στο Δ.Σ. «Ο συμβιβασμός μεταξύ μελών του Δ.Σ. στις αποφάσεις είναι ο κανόνας του παιχνιδιού», σχολίασε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσε πως «η πρόθεση δεν είναι 100% δέσμευση», εξηγώντας πως οι επόμενες αυξήσεις (μετά τον Μάρτιο) είναι βέβαιες, αλλά μπορεί να είναι 50 μ.β. ή 25 μ.β., όσο χρειαστεί προκειμένου να διατηρηθούν τα επιτόκια σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά και να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι το τοπίο της ανάπτυξης έχει βελτιωθεί και ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός υποχωρεί, ωστόσο οι υποκείμενες πιέσεις παραμένουν υψηλές», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΚΤ δεν έχει σε καμία περίπτωση ολοκληρώσει τη δουλειά της και το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων δεν είναι ακόμη κοντά. Αυτό μεταφράζεται, επίσης, από την αγορά στο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση της ΕΚΤ ήρθε μία ημέρα αφότου η Fed επιβράδυνε περαιτέρω τον ρυθμό των αυξήσεων, προχωρώντας σε μια αύξηση κατά 25 μ.β., φέρνοντας έτσι το επιτόκιο 4,50%-4,75%, αν και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν και νέες αυξήσεις. Παράλληλα ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά, κατά 50 μ.β. και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 (4%), με τους αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι είναι απολύτως σαφές τόσο από το δελτίο Τύπου όσο και από τις νέες προβλέψεις ότι θέτει σιγά σιγά τις βάσεις για το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης, με μια περαιτέρω αύξηση, αλλά κατά 25 μ.β., να αναμένεται τον Μάρτιο.

Ομόλογα

Η πιθανότητα μιας λιγότερο επιθετικής ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο οδήγησε σε ράλι τα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων να σημειώνουν βουτιά κατά 9% και 2,095%, ενώ σημαντική ήταν και η βελτίωση στην περιφέρεια με την απόδοση του νέου ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί κατά 6% στο 4,05%, ενώ κάτω από το 4% υποχώρησε το ιταλικό 10ετές.

«Επειτα από άλλη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο, αναμένουμε ότι η εικόνα του πληθωρισμού θα έχει αλλάξει αρκετά ώστε να πείσει την ΕΚΤ να στραφεί σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. το β΄ τρίμηνο, έτσι ώστε τα επιτόκια καταθέσεων να κορυφωθούν στο 3,50% τον Ιούνιο», σημειώνει η Μέλανι Ντεμπόνο, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

 

Πηγή: Κathimerini.gr