tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εκθεση ΔΝΤ : Σταδιακή αλλά “δύσβατη” η ανάκαμψη στην Ελλάδα

Σημαντική πρόοδος επετεύχθη στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, λέει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα αλλά βγάζει και μια σειρά από κίτρινες κάρτες

Σημαντική πρόοδος επετεύχθη στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, λέει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα αλλά βγάζει και μια σειρά από κίτρινες κάρτες. Μεταξύ αυτών πάταξη φοροδιαφυγής, αποκρατικοποιήσεις, Δημόσιο αλλά και βιωσιμότητα χρέους.

Μάλιστα το Ταμείο φτάνει στο σημείο να προτείνει αν δεν πετύχουν και οι τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης στο θέμα της είσπραξης των εσόδων να εξεταστούν περισσότερο ριζοσπαστικές λύσεις όπως η «στροφή σε μια υπηρεσία εσόδων εκτός των ορίων του Δημόσιου τομέα».

Η έκθεση αποδίδει εύσημα για την προσπάθεια. Υποστηρίζει ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές ισοζύγιο βελτιώθηκε σωρευτικά κατά περίπου 15% του ΑΕΠ την περίοδο 2010-2012 και αναμένεται μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος το 2013. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του 2012 συνέβαλαν στην διόρθωση μισθών και την σημαντική μείωση του κενού παραγωγικότητας.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αναλογούσε στο 15% του ΑΕΠ το 2008 υποχώρησε στο 3,4% το 2012. Η χρηματοοικονομική σταθερότητα διαφυλάχθηκε μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η Ελλάδα παρέμεινε στην ευρωζώνη – βασικός της στόχος- και οι κίνδυνοι διάχυσης που θα επέφεραν σημαντικές επιπτώσεις σε μια εύθραυστη διεθνή οικονομία περιορίστηκαν.

Σταδιακή η ανάκαμψη

Η ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται να είναι σταδιακή. Αν και η δημοσιονομική προσαρμογή θα παραμένει τροχοπέδη για την ανάπτυξη η μερίδα του λέοντος της προσαρμογής έχει παρέλθει για την χώρα και η αταλάντευτη εφαρμογή του προγράμματος θα συνδράμει στη βελτίωση της ρευστότητας και θα οδηγήσει στην ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και σε καθαρές εξαγωγές, αναφέρεται στην έκθεση. Η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,2% φέτος, ενώ για το 2014 εκτιμάται ανάπτυξη της τάξεως του 0,6%.

Το ΔΣ του ΔΝΤ «επαίνεσε» τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχουν κάνει σε ό,τι αφορά το χειρισμό των αδυναμιών της οικονομίας, εν μέσω μιας ισχυρής και κοινωνικά επώδυνης ύφεσης. Τονίζει όμως ότι σε κάθε περίπτωση το μονοπάτι της ανάκαμψης παραμένει δύσβατο, λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας, δημοσίου χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ΔΝΤ ζητά από τις ελληνικές αρχές να «αποταμιεύσουν» τα οποία κέρδη από την καλύτερη συλλογή φόρων, να συνεχίσουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και να πιέσουν για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, ειδικά στο τομέα της μείωσης του προσωπικού και την αντικατάσταση αυτών που υποαποδίδουν με καλύτερης ποιότητας προσωπικό.

Οι κίτρινες κάρτες

Το ΔΝΤ βγάζει έξι κίτρινες κάρτες στην ελληνική κυβέρνηση.

• Η πρόοδος αναφορικά με την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι απογοητευτική. Το Ταμείο επισημαίνει ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει νέες περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα καθώς οι ευρωπαίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καλύψουν την συγκεκριμένη αδυναμία της κυβέρνησης με περαιτέρω χρηματοδότηση. Επιπλέον το ΔΝΤ προτρέπει τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν περισσότερο θεμελιώδεις αλλαγές με τη δημιουργία ενός οργανισμού εσόδων εκτός του δημόσιου τομέα.

• Στη δημόσια διοίκηση οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Ειδικότερα το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παροχή σημαντικών δημόσιων υπηρεσιών παρεμποδίζεται από την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, ειδικότερα στον τομέα των εσόδων. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να απολύσουν τους υπαλλήλους που δεν αποδίδουν. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα ανοίξει θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό.

• Η τρίτη κίτρινη κάρτα του ΔΝΤ αφορά τις νέες προκλήσεις που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ σημειώνει ότι με το ΤΧΣ να έχει καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος σε όλες τις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα, και λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα διοίκησης που σχετίζονταν με κρατικές τράπεζες στο παρελθόν, η εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, η στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα που θα ακολουθηθεί μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να προβλέπει την ταχεία εκποίηση των μετοχών του ΤΧΣ στις εν λόγω τράπεζες. Για το σκοπό αυτό, οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών θα πρέπει να δείχνουν σαφείς και σημαντικές συνέργειες, και δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο ταχεία μεταβίβαση των μετοχών του ΤΧΣ προς τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον το ΔΝΤ σημειώνει ότι η υιοθέτηση το νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ένα ευπρόσδεκτο ξεκίνημα για μια συντονισμένη στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα πρέπει να ακολουθείται από μια παρόμοια προσέγγιση και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ. Προειδοποιεί ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπονομεύεται η «κουλτούρα πληρωμής».

• Η τέταρτη κίτρινη κάρτα του ΔΝΤ αφορά τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες και θα πρέπει να ενταθούν. Ενώ από πλευράς κόστους το μεγαλύτερο μέρος του χάσματος της ανταγωνιστικότητας προ κρίσης έχει κλείσει, οι τιμές δεν έχουν προσαρμοστεί αντίστοιχα, ένδειξη δυσκαμψίας της αγοράς. Επιπλέον σημειώνεται ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να υπάρξει επέκταση και σε άλλες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και να εξαλειφτεί η γραφειοκρατίας που τροφοδοτεί τη διαφθορά και στραγγαλίζει την πρωτοβουλία. Είναι κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της παραγωγικότητας και της μείωση των τιμών καταναλωτή. Αυτές θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

•Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων επιτέλους προχωράει, αν και με αργά βήματα, αναφέρει το ΔΝΤ. Οι προσφορές για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ αποτελούν σημαντικά βήματα και οι αρχές πρέπει να κινηθούν δυναμικά για να διασφαλίσουν τις ρυθμιστικές άδειες και να ολοκληρώσουν τις υπόλοιπες δράσεις που απαιτούνται για την πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Επίσης πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να πουλήσουν και άλλα στοιχεία από το χαρτοφυλάκιο τους, μεταξύ των οποίων και real estate. Τα στελέχη του Ταμείου ανησυχεί ότι οι προετοιμασίες για τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις έχουν μείνει πίσω από το πρόγραμμα και οι στόχοι για το τέλος του 2013 μπορεί να χαθούν.

Το ΔΝΤ εμμένει στην άποψη ότι αν η αξιολόγηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει προγραμματιστεί για το 2013 δείξει ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις, συγκεκριμένα ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τη διαδικασία, πρέπει να εξεταστούν πιο δραστικές διοικητικές αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων και η πρόσληψη ξένων manager.

•Oι ανησυχίες για την βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να επικρέμονται πάνω από το πρόγραμμα, τονίζει το ΔΝΤ. Αν οι επενδυτές δεν πειστούν ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους είναι αξιόπιστη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν θα ανακάμψουν όπως έχει προγραμματιστεί.

Η δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας να προσφέρουν την απαιτούμενη ανακούφιση στο χρέος για τη διατήρηση του στην προγραμματισμένη πορεία παραμένει ως εκ τούτου ένα κρίσιμο μέρος του προγράμματος. Αλλά η προγραμματισμένη πορεία σημαίνει και πολύ υψηλό χρέος κατά την επόμενη δεκαετία. Όπως σημειώνεται και στην προηγούμενη αξιολόγηση, αν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ακόμα και με την συγκρότηση του πλαισίου ανακούφιση του χρέους και με μια ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές, πρέπει να εξεταστεί μια πιο εμπροσθοβαρής προσέγγιση για την ανακούφιση του χρέους. Το μακροοικονομικό outlook και οι προοπτικές για το χρέος πρέπει να παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση.

 

                                                                           Πηγή : www.euro2day.gr