tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εμπορική συμφωνία CETA – Τέλος φέτας; Όχι τέλος Δημοκρατίας

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου


Και ενώ είμαστε απορροφημένοι στα μνημόνια, στις προκλήσεις της Τουρκίας, τον ΕΦΚΑ που δεν έχουμε σαφή εικόνα ακόμα, και στην επικείμενη φορολογία ,αφορολόγητο, την ανεργία και τα καθημερινά φύλλα ελέγχου για προηγούμενες χρήσεις που αποστέλλονται σωρηδόν  από τις ΑΑΔΕ πληροφορηθήκαμε στις 15.2.2017 κάτι για την φέτα από τα ΜΜΕ. Ότι λόγω μίας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά, η φέτα έχασε την ΠΟΠ κατοχύρωσής της στην Ελλάδα που ισχύει από το 1996 για πρώτη φορά, αλλά μην ανησυχούμε γιατί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας θα προστατεύεται και από τον Καναδά (μέσα στη 5ετία). Γενικά, όσον αφορά στο ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, εξασφαλίζει πλήρης προστασία για 15 προϊόντα της χώρας μας (ενδεικτικά αναφέρουμε τις ελιές Καλαμάτας, το κασέρι, το μανούρι και τέσσερα ελαιόλαδα).

Το 2013 ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε στη Θεσσαλονίκη  την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ενώ στην επίσκεψη συμμετείχε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς.

Στη συνάντηση ετέθησαν από τους κτηνοτρόφους μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων το σοβαρό ζήτημα της φέτας.

Ο κ.Χαρακόπουλος απάντησε: «Δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ καναδέζικο τυρί ως φέτα. Επειδή γίνεται αρκετός θόρυβος και προκαλείται, άνευ λόγου, σύγχυση στους κτηνοτρόφους, αναφορικά με την εμπορική συμφωνία ΕΕ και Καναδά στο σκέλος που αφορά στη φέτα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι:

• Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να έρθει καναδέζικο τυρί ως φέτα στην ΕΕ. Στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ είναι απόλυτα προστατευμένη η φέτα όπως και όλα τα άλλα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.

• Με τη συμφωνία αυτή προστατεύεται περαιτέρω η φέτα και στην καναδέζικη αγορά. Έτσι όσοι μέχρι σήμερα παρήγαγαν λευκό τυρί και το πουλούσαν ως “ελληνική φέτα” με ελληνική σημαία, κίονες, Ακρόπολη ή μαιάνδρους, δεν μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν ελληνικά σύμβολα, ούτε τον χαρακτηρισμό ελληνική και επίσης πρέπει να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης».

Στις 15.02.17 η συμφωνία  που έγινε ήταν υποτίθεται συμφέρουσα για την χώρα μας αφού ουσιαστικά ανοίγει το εμπόριο μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ και θα φέρει μείωση των δασμών, με στόχο την πλήρη εξάλειψή τους 7 χρόνια μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. O Καναδάς είναι o 12ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, οπότε η μείωση των δασμών, θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην οικονομία της ΕΕ. Η αναμενόμενη εξοικονόμηση είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημαντικό αναμένεται να είναι και το όφελος για την Ελλάδα, αφού η χώρα μας (που εισάγουμε σχεδόν τα πάντα) έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο μόνο με τον Καναδά (δηλαδή εξάγουμε περισσότερα από αυτά που εισάγουμε).

Η μείωση των δασμών θα ισχύσει για όλους σχεδόν τους κλάδους. Στη Γεωργία θα διατηρηθούν οι εξαιρέσεις, αλλά η μείωση αφορά στο 92% των γεωργικών προϊόντων. Στα θετικά πιστώνεται και η αναγνώριση μεγάλου αριθμού ΠΟΠ και η απαγόρευση των Γενετικά Τροποποιημένων GMOs. Η μείωση των δασμών θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στους Καναδούς καταναλωτές. Επίσης  θα υπάρχει μείωση ανεργίας, αύξηση θέσεων, αύξηση ΑΕΠ.

Μέχρι εδώ αυτά νομίζουμε ότι έχουν υπογραφεί και σκεφτόμαστε ότι δικιά μας είναι η φέτ, θα μειωθεί η ανεργία με κάλυψη νέων θέσεων, θα αυξηθεί το ΑΕΠ οπότε θα έρθει και η ανάπτυξη.

Δυστυχώς η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και η ενημέρωση μάλλον σκόπιμα ελλιπής. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ η φέτα είναι το ελάχιστο.

Μας βάλανε οι 8 Ευρωβουλευτές μας και η Κυβέρνηση  σε ένα καινούριο καθεστώς  ξένων πολυεθνικών με την επωνυμία CETA.

Ας δούμε που μας έμπλεξαν χωρίς να μας ρωτήσουν

Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία αναφέρει  τα παρακάτω:

Τυπικά η συμφωνία CETA μοιάζει να είναι μια εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά. Έχει μάλιστα διαφημιστεί ότι «μειώνει τη γραφειοκρατία». Αν ήταν έτσι, θα ήταν καλοδεχούμενη, καθώς το άνοιγμα των αγορών έχει οφέλη. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη CETA, ο μόνος σαφώς ωφελημένος υπό την έννοια των οικονομικών επιπτώσεων, στην Ε.Ε. από τη συμφωνία είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ σε όλους τους κλάδους υπάρχουν Ζημίες ή μηδενικά οφέλη, περιλαμβανομένων απωλειών για εταιρίες που υποστηρίζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Για τα ίδια τα κράτη, τους φορολογούμενους, υπάρχουν βεβαιωμένες απώλειες πολλών δισ. ευρώ. Η έκθεση δείχνει το καλύτερο σενάριο και βασίζεται, πάντως, σε μεθοδολογία που έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά, καθώς υποθέτει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ίδιο βαθμό ανάπτυξης και μηδενική ανεργία, αλλά και άλλες υπεραπλουστευμένες και μη ρεαλιστικές υποθέσεις. Οι οικονομικές επιπτώσεις πιθανότατα θα είναι πολύ μεγαλύτερες και δυσμενέστερες, ενδεικτικά, η πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη των Kohler and Storm (2016) του Πανεπιστήμιου Tuffts, που χρησιμοποιεί το καθιερωμένο United Nations Global Policy Model (GPM) δείχνει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο εταιριών και μείωση ΑΕΠ. Όμως, οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες είναι η πρώτη, αλλά όχι η σημαντικότερη πλευρά. η CETA είναι μία υπερσυντηρητική συμφωνία που εκχωρεί τις εξουσίες των εθνικών κυβερνήσεων στις πολυεθνικές επιχειρήσεις

Το χειρότερο είναι  το υπερβολικά ευνοϊκό καθεστώς προστασίας στους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που επηρεάζει την κερδοφορία τους. Εν ολίγοις, θα μπορούν να διεκδικήσουν σε ιδιωτικά δικαστήρια αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων -μέσα από αγωγές- παρακάμπτοντας τόσο τα εθνικά δικαστήρια όσο και το ευρωπαϊκό δικαστικό σύστημα. Συνεπώς αναμένεται να αλλάξει η ζωή μας αν τελικά επιτευχθούν αυτού του τύπου οι Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες…  Είναι κάτι σαν κατσαρίδες  υπεράνω του νόμου, υπεράνω του εκάστοτε κράτους, θα επιβάλουν ότι θέλουν με σκοπό τα κέρδος. Όταν θα θεωρούν ότι  βλάπτονται από κάποιο νόμο, αντί να βελτιώνουν υπηρεσίες προς τον πελάτη και να προσαρμόζονται αυτές στον ανταγωνισμό, θα ζητούν αποζημίωση από τους… φορολογούμενους!

Αυτό σημαίνει πως σχεδόν κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής θα καθορίζεται όχι από τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των πολιτών αλλά από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις με βασικό κριτήριο την κερδοφορία τους. Οπότε ναι, θα αλλάξουν πολλά: Από τα εργασιακά δικαιώματα και το συνταξιοδοτικό, μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα κοινωνικά αγαθά, ουσιαστικά όλα πλέον θα αποτελούν πεδία, στα οποία οποιαδήποτε επιχείρηση θα καλύπτεται από τη CETA και θα μπορεί να προσφύγει ζητώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό πρακτικά μας οδηγεί στα εξής δύο σενάρια: είτε θα υποχρεώνονται τα κράτη να καταβάλουν αστρονομικά ποσά ως αποζημιώσεις επειδή νομοθετούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος είτε θα μένουν εγκλωβισμένα στο πλαίσιο που ορίζουν οι επενδυτές και δεν θα νομοθετούν ποτέ επαρκώς υπέρ των πολιτών

Το σημαντικότερο είναι ότι CETA αποτελεί γιγαντιαία απειλή για τη Δημοκρατία, καθώς παρακάμπτει τόσο τους νόμους των κρατών και της ΕΕ όσο και τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις πλέον για το πώς θα διατίθενται τα προϊόντα, τι θα αναγράφουν, περιβαλλοντικές καταστροφές, φορολογία ή θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού (καρτέλ) των λίγων πολυεθνικών εταιριών που ευνοεί θα παρακάμπτουν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και δικαστήρια! Αυτό θα γίνεται μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών ISDS που επιτρέπει στις πολυεθνικές αυτές να… ζητάνε και αποζημίωση από τα κράτη για οτιδήποτε βλάπτει τα συμφέροντα τους!

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημοκρατίας απειλείται άμεσα με την CETA. Τα δικαστήρια καταργούνται. Οι καταναλωτές δεν έχουν δικαιώματα, τα συμφέροντα 30 εταιριών υπάρχουν μόνο, και τα καρτέλ θα κυβερνούν! Η δημοκρατία, όπως την γνωρίζουμε, παύει να υφίσταται με την CETA! Η CETA δεν μπορεί, δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Πρόκειται για προσβολή απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απέναντι στην ισονομία, απέναντι στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Η Ελλάδα πριν από 2.500 χρόνια δημιούργησε ισονομία, ισηγορία, ελευθερία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ακολουθήθηκε και έγινε ζητούμενο όλου του πλανήτη. Τι έγινε το 2017 που είμαστε μορφωμένοι, εξευρωπαϊσμένοι, δημοκράτες και ελεύθεροι; Σε τι μας παραδίδουν χωρίς την έγκριση μας; Ποιοί αποφασίζουν το μέλλον μας και διαπραγματεύονται την υγεία μας, και την ελευθερία μας;

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός CETA θα αποδυναμώνει τη ρυθμιστική εξουσία των κρατών μελών, επιτρέποντας την αμφισβήτηση της ισχύουσας νομοθεσίας.Υπάρχει το άρθρο 8.9  παρ.2 που λέει ότι δεν εμποδίζει μια εταιρεία να υποβάλει καταγγελία, εάν κρίνει ότι «τα νόμιμα δικαιώματα» της έχουν επηρεαστεί από τον νομοθετημένο Κανονισμό. Για παράδειγμα αν ένα συστατικό ενός τροφίμου στην Ευρώπη θεωρείται καρκινογόνο και στον Καναδά όχι, και η Ευρώπη απαγορεύσει την εισαγωγή αυτού του τροφίμου, η εταιρεία που το παράγει μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο θεωρώντας ότι έχουν θιγεί τα νόμιμα δικαιώματα της. Η CETA θα επιτρέψει πράγματι σε πολυεθνικές, μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, να προσβάλουν δικαστικά ένα κράτος, όταν θα αισθάνονται αδικημένες από κανονιστικές διατάξεις που θα αποφασίζονται, επί παραδείγματι, για το περιβάλλον. Η  Σουηδική Vattenfall που εκμεταλλεύεται δύο εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, διεκδικεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου διαιτησίας στην Ουάσιγκτον, 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το κράτος, το οποίο ξεκίνησε διαδικασίες απαγκίστρωσης από την πυρηνική ενέργεια έπειτα από την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. 

Ομοίως στην Αργεντινή, που χρειάστηκε να αποζημιώσει με το ποσό των 600 εκατομμυρίων δολαρίων (567.000.000 ευρώ) αρκετές πολυεθνικές εταιρείες, διότι είχε προβεί σε καθορισμό μεγίστης τιμής πρόσβασης στο νερό και στην ενέργεια. Οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος ανησυχούν επίσης, ότι η εν λόγω Συνθήκη συμβάλλει «στην υπονόμευση του στόχου » να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών και ει δυνατόν στον 1,5, όπως ορίστηκε με την Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο 2016. «Κι όπως παραδέχεται η μελέτη επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η CΕΤΑ θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», εκφράζει την ανησυχία της η AITEC.

Η Βουλή έχει το δικαίωμα να μην επικυρώσει την ως άνω συμφωνία, αν και ας μου επιτραπεί να πιστεύω, μετά από τόσα χρόνια από το 2008 και μετά, συνηθίζουν να ψηφίζουν ότι είναι καταστροφικό για εμάς.  Βέβαια υπάρχει και δικαίωμα δημοψηφίσματος για κάθε χώρα  με έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι δικοί μας πολιτικοί που τους έχουμε εκλέξει ως εκπροσώπους  μας  και τους  στέλνουμε για να κάνουν συμφωνίες ως προς το συμφέρον των Ελλήνων που αντιπροσωπεύουν  μας κρατάνε πάντα τα χειρότερα, και μας τα σερβίρουν τετελεσμένα.

 Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνουμε άξιοι της  μοίρας μας.


ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΟΙΚ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Email: [email protected]

Web: www.taxgservices.gr