Εμπορικός πόλεμος και φόβοι για αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία

Οι νέοι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο ασκούσαν πιέσεις , χθες, 31 Ιουλίου, στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ενώ η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed).

Τελικά, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια η Fed μείωσε τα επιτόκια εκφράζοντας ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική προοπτική. Η μείωση ήταν ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%), ώστε το επιτόκιο να κυμαίνεται γύρω στο 2-2,25%, και ήρθε μετά από αλλεπάλληλες επικρίσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που ζητούσε  «ισχυρή» μείωση των επιτοκίων.

Στο μεταξύ, οι εριστικές προειδοποιήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σκίασαν τις σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες, που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα χθες 31/7, στη Σανγκάη. Το Πεκίνο απέδωσε την απουσία προόδου στις απότομες μεταστροφές της Ουάσινγκτον.

Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις κλιμακώθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Fed, όπου αναμένονταν να αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η πρώτη μείωση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο ευρύτερος παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI και ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατέγραψαν νωρίτερα χθες πτώση κατά 0,1%. Ο βρετανικός FTSE υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,1%. Η Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,3% και το Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αποτύπωσαν την αδυναμία στην οικονομία της ευρωζώνης, αν και οι αγορές σε μεγάλο βαθμό έμειναν ανεπηρέαστες. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη μειώθηκε στο ήμισυ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο παρόλο που το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, η οικονομία στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση από 0,4% τους τρεις προηγούμενους μήνες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,1% από το 1,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Από την άλλη, ο  πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,4%, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε στο 2,1% και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια, στο 3,7%.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Fed, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,4% ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,014%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor’s 500 έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ενώ ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο +0,1%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β