tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ενεργειακό, φόροι και χρέη τα θέματα που προβάλλουν οι επιχειρηματικοί φορείς ενόψει ΔΕΘ

Τα δεδομένα μετά το μπαράζ επαφών επιχειρηματικών φορέων με την κυβέρνηση ενόψει εξαγγελιών στην 86η ΔΕΘ. Τι ζητούν παραγωγικοί φορείς, μικρομεσαίοι, εξαγωγείς και έμποροι. Τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων και τα SOS.

Μέτρα προστασίας από την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών, σε συνδυασμό με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ για την αναπτυξη υποδομών και εργαλείων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την ανθεκτικότητα της οικονομίας ζητούν από τον πρωθυπουργό, ενόψει της 86ης ΔΕΘ, επιχειρηματικοί φορείς.

Στο επίκεντρο είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, η ρύθμιση οφειλών που συσσωρεύτηκαν μετά από δύο χρόνια πανδημίας και η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

Μάλιστα ο Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι η κατάσταση για πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι οριακή καθώς οι αντοχές τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί, με το πρόβλημα του υπέρογκου λειτουργικού κόστους που αντιμετωπίζουν να τορπιλίζει την κατάσταση. Εξήγησε ότι η μείωση των τζίρων σε συνδυασμό με την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις από την περίοδο της δεκαετούς κρίσης, αλλά και της πανδημίας, οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΒΕΘ απαιτείται:

  1. Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα και ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα
  2. Γενναία ρύθμιση οφειλών με ενιαίους όρους για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές και θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού
  3. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης
  4. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  5. Δημιουργία προγράμματος κάλυψης πάγιων δαπανών για περιορισμό της ραγδαίας αύξησης της ενεργειακής δαπάνης
  6. Σχεδιασμός προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  7. Πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση και δημιουργία προϊόντων μικροχρηματοδοτήσεων
  8. Επιτάχυνση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων
  9. Ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων και κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό τους
  10. Διασύνδεση του αγροτικού προϊόντος με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα
  11. Υποστήριξη επενδύσεων, με μείωση του ελάχιστου ύψους επένδυσης και θέσπιση υψηλών αφορολόγητων αποθεματικών
  12. Μείωση του κόστους όλων των μορφών ενέργειας
  13. Διαμόρφωση κλαδικών πολιτικών και ενίσχυση εξωστρεφών κλάδων

Εξωστρέφεια και ανθρώπινο δυναμικό

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο πλαίσιο αυτό ζητείται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των βιοτεχνών, ενθάρρυνση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία, δημιουργία υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών και διεύρυνση του δικτύου της χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα στάδια ανάπτυξης.

Μια ακόμη πρόταση αφορά στη δημιουργία τμήματος εξαγωγικής εξειδίκευσης στα οικονομικά τμήματα των πανεπιστημίων, στενότερη συνεργασία μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των φορέων της αγοράς, για τη χρηματοδότηση της έρευνας, ενίσχυση της εκπαίδευσης σε κλάδους που υπάρχει ζήτηση και παράλληλα έλλειψη προσωπικού και ουσιαστική διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή.

Αλλαγές στον Αναπτυξιακό, σχολές στου Δήμους και …Logistic Center για τους εξαγωγείς

Είναι ενδεικτικό ότι και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δίνουν έμφαση στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Μάλιστα ο ΣΕΒΕ προτείνει τη δημιουργία σχολών σε κάθε Δήμο σε συνεργασία με επιμελητήρια, ΔΥΠΑ και ΚΕΔΕ, με σκοπό την εκπαίδευση των ανέργων σε τοπικό επίπεδο και σύμφωνα με τα επαγγέλματα της κάθε περιοχής ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Ωστόσο το μείζον για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι το κόστος καθώς γίνονται πιο ακριβές και χάνουν παραγγελίες όσο ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία έχουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος ενώ πλήττονται και από την απόφαση της ΕΕ να εξαιρέσει Ισπανία και Πορτογαλία από την αύξηση των τιμών ενέργειας.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κατάργηση και των ελάχιστων υφιστάμενων μέτρων στήριξης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης. Αναφερόμενος στην μέχρι σήμερα κοινή αντιμετώπιση εξαγωγικών και μη επιχειρήσεων, τόνισε ότι τείνει να γίνει χειρότερη για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις φέρνοντας ως παράδειγμα την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων (ΕΦΚΚ) σε δικαιούχους εξαγωγείς.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ζητούν επίσης κατάργηση της εισφοράς 0,60% του Ν. 128/75 στα δάνεια που αποπληρώνονται από προϊόν εξαγωγής, ειδικά τώρα που αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων, λόγω αύξησης του euribor. Ζητούν επίσης αποκατάσταση των δυσμενών αλλαγών στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο αναφορικά με τις επιδοτήσεις των εξαγωγικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχασαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην χρηματοδότησή τους σε σχέση με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο (άρθρο 12, Ν. 4399/16) και εφιστούν την προσοχή της κυβέρνησης στην ανεπαρκή χρηματοδότηση της μεταποίησης καθώς και στον αποκλεισμό των μεγάλων επιχειρήσεων.

Εντωμεταξύ, ο ΣΕΒΕ κατέθεσε πρόταση στον πρωθυπουργό και για την ανάπτυξη Logistic Center στην Θεσσαλονίκη, έπειτα και από το ενδιαφέρον του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Μ.Μ. Σαλμάν να καταστεί η Ελλάδα πύλη της Ευρώπης για τα προϊόντα τους. Μάλιστα δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, αναμένεται συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ΗΑΕ το ενδεχόμενο συμμετοχής στο project.

Τι ζητούν Επιμελητήρια και εμπορικός κόσμος

Από την πλευρά του εμπορικού κόσμου επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά και η κρίση πληθωρισμού και ενέργειας έχουν διαμορφώσει ένα δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν υπό ασφυκτικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά (ΕΣΠ) η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η καλή πορεία του τουρισμού και η θετική πορεία του ρυθμού ανάπτυξης συνηγορούν ώστε το τελευταίο τετράμηνο του έτους να ξεδιπλωθεί μια επιθετική πολιτική στήριξης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό βασικοί στόχοι πρέπει να είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς παρά τις μέχρι τώρα μειώσεις, η χώρα έχει ένα δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και έναν συντελεστή ΦΠΑ, στους τρεις υψηλοτέρους της Ε.Ε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΣΠ, αποφάσεις για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν φτάνουν και επιπλέον χαρακτηρίζει μονόδρομο την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.

Η Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) με υπόμνημα που απέστειλε στους αρχηγούς των κομμάτων ενόψει της 86ης ΔΕΘ, εστιάζει στην χρυσή ευκαιρία που προσφέρουν Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και ζητά μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Από πλευράς επιχειρηματικών φορέων και επιμελητηρίων, επισημαίνεται  ότι εξαιτίας των ανατιμήσεων οι επιχειρήσεις καλούνται, από τη μία, να διαχειριστούν δυσβάσταχτες ενεργειακές επιβαρύνσεις, αύξηση κόστους λειτουργίας και μείωση τζίρων και από την άλλη προσπαθούν να καλύψουν απώλειες και υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και να προσαρμοστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η μετάβαση σε “πράσινα” μοντέλα λειτουργίας ανάγονται σε προϋποθέσεις, όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την ίδια την επιβίωσή τους.

Πηγή: euro2day.gr

Β