Εντατικοί οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ

Συνολικά 8.987 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων διενήργησαν το 2018 οι επιθεωρητές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το 72% των διενεργηθέντων ελέγχων ήταν τακτικοί έλεγχοι, το 22,8% ήταν επανέλεγχοι και 463 αφορούσε τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Ανά κατηγορία επιχειρήσεων οι έλεγχοι κατανέμονται ως εξής:

  • Το 15,5% αφορούσε επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων
  • Το 4,2% επιχειρήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων
  • Το 22,6% επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου
  • Το 39,8% επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
  • Το 17,9% παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς.

Σε 544 επιχειρήσεις (8%) διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη συμμόρφωσης. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • Παροχή υπηρεσιών: 50,2%
  • Παρασκευαστές λιανικής: 16,6%
  • Παρασκευαστές – Συσκευαστές: 14,6%
  • Λιανική: 14,8%
  • Αποθήκευση: 3,8%

Οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης αφορούσαν:

  • Γενική υγιεινή : 41%
  • HACCP : 20,8%
  • Επισήμανση : 19,2%
  • Μη ασφαλή προϊόντα : 10,2%
  • Νοθεία – απάτη : 2,4%

 

Πηγή : naftemporiki.gr