Έντονος προβληματισμός φοροτεχνικών για το πως θα εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα

 

Υπάρχει πλήθος ερωτημάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση, ως μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις συνήθως απευθύνονται σε νομικούς και φοροτεχνικούς συνεργάτες, προκειμένου να γνωρίζουν με ακρίβεια όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να μη βρεθούν προ απροόπτου.

Για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, για την άδεια ειδικού σκοπού και για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο φοροτεχνικός και Οικονομικός Επόπτης του Ε.Ε.Α. Παναγιώτης Παντελής επιχείρησε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του.

Σύμφωνα λοιπόν με την πληροφόρηση που είχε ο κ. Παντελής, αναφορικά με την άδεια ειδικού σκοπού όπου ένα μέρος θα πληρωνόταν από τον εργοδότη και το υπόλοιπο από το Ελληνικό Δημόσιο, τελικά φαίνεται ότι ο εργοδότης θα πληρώσει το σύνολο του ποσού. Τις επόμενες μέρες, όπως ενημερώνει ο κ. Παντελής, θα ανοίξει μια νέα πλατφόρμα στην οποία ο εργοδότης θα υποβάλει τα σχετικά και θα κάνει αίτηση, ώστε κάποια στιγμή να του επιστραφεί ή να συμψηφιστεί το ποσό. Αν ισχύει αυτό, η άποψη του Παναγιώτη Παντελή είναι ότι το ίδιο θα συμβεί για κάθε περίπτωση όπου το δημόσιο πρέπει να πληρώσει (πχ. δώρο Πάσχα, εργαζόμενους σε αναστολή κτλ.)

 

Ένα άλλο θέμα για το οποίο ενημερώνει ο κ. Παντελής τους πελάτες του, είναι για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύμφωνα με την απόφαση, οι αιτήσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως και 10/04/2020 και να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία τα οποία όμως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν έως εκείνη την ημερομηνία. Για παράδειγμα, ακαθάριστα έσοδα 1ου τριμήνου (σημαίνει καταχώρηση όλων των τιμολογίων), έκδοση ΦΠΑ κτλ. σε μια περίοδο που υπάρχουν τεράστια και χιλιάδες προβλήματα με την μισθοδοσία, τις πληρωμές, τις άδειες ειδικού σκοπού, την απαγόρευση κυκλοφορίες, πολλές εταιρείες κλειστές κλπ. Επίσης ζητείται η υποβολή συγκεκριμένου κωδικού από τη δήλωση του φορολογικού έτους 2019, όταν για τις δηλώσεις των εταιρειών όχι μόνο δεν υπάρχει το αντίστοιχο πρόγραμμα αλλά ήδη συζητείται ότι η καταληκτική ημερομηνία που ήταν 30/06/2020 να πάρει παράταση.

Και ο Παναγιώτης Παντελής καταλήγει στην επιστολή του προς τους πελάτες του: «Νομίζω ότι η όλη ανακοίνωση της επιστρεπτέας προκαταβολής ήτανε μόνο για τις συνεντεύξεις τύπου και τα δελτία ειδήσεων και δεν υπήρχε καμία πρόθεση να δοθεί και να ενισχύσει τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».