Εντυπωσιακή αύξηση τουριστών το καλοκαίρι

Αύξηση των εισπράξεων αλλά η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι μικρότερη από πέρσι

Πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες ήταν το "κέρδος" της φετινής τουριστικής περιόδου, με βάση τα στοιχεία για το οκτάμηνο, με αποτέλεσμα το τουριστικό "ρεύμα" να ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σεζόν. 

Δύο στοιχεία είναι αυτά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον: 1) οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 1,2 δισ ευρώ 2) η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρσι και αρκετά μειωμένη ειδικά όσον αφορά στον Αύγουστο. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι έρχονται πολύ περισσότεροι επισκέπτες αλλά κατά κανόνα ξοδεύουν λιγότερα. 

Όσον αφορά στις χώρες προέλευσης, καταγράφεται μείωση των επισκεπτών από τη Ρωσία, την ώρα που αυξάνονται οι τουρίστες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. 

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 10.347 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 9.312 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1.177 εκατ. ευρώ ή 11,1%, οι οποίες μόνο εν μέρει αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 142 εκατ. ευρώ ή 11,1%. H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 11,6%, καθώς η δαπάνη ανά ταξίδι παρουσίασε οριακή μείωση κατά 1 ευρώ ή 0,2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 77,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 78,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 17,8%, ενώ αυτή από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 16,2%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 26,4% και διαμορφώθηκε στις 2.906 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 3,6% και διαμορφώθηκε στις 1.110 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετάβλητη στις 2.085 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 18,0% και διαμορφώθηκε στις 374 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 29,7% και διαμορφώθηκε στις 709 χιλ. ταξιδιώτες.